Σάλτσμπουργκ: Στο τραπέζι προσφυγικό και Brexit

Η άτυπη συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών, απόψε και αύριο στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας δεν αναμένεται να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις εκτόνωσης της πολιτικής κρίσης που απειλεί την Ε.Ε. εξαιτίας του μεταναστευτικού-προσφυγικού ζητήματος, ενώ σε πλήρες αδιέξοδο βρίσκεται και η μεταρρύθμιση του κανονισμού του Δουβλίνου για το άσυλο.

Ενδεικτικό των μεγάλων διαφωνιών που υπάρχουν είναι και το γεγονός ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν μετά τη συνεδρίαση γραπτές δηλώσεις και συμπεράσματα.

Αναφορικά με το μεταναστευτικό, Ευρωπαίος αξιωματούχος επιβεβαίωσε χθες στις Βρυξέλλες την ύπαρξη σημαντικών διαφωνιών σε σχέση με όλα τα ζητήματα που βρίσκονται στο τραπέζι, όπως η ενίσχυση της Frontex με βάση την πρόταση της Κομισιόν, η οποία προβλέπει την αύξηση του προσωπικού του οργανισμού σε 10.000 καθώς και την ενίσχυση της υποδομής του.

Οι διαφωνίες στο συγκεκριμένο θέμα έχουν να κάνουν περισσότερο με τις εκτελεστικές εξουσίες που προτείνεται να ανατεθούν στη Frontex. Διαφωνίες υπάρχουν και σε σχέση με τις προτεινόμενες από την Κομισιόν πλατφόρμες εκτός Ε.Ε., στις οποίες θα μεταφέρονται οι υποψήφιοι πρόσφυγες που συλλέγονται στη θάλασσα.

Σε σχέση με τη μεταρρύθμιση του κανονισμού του Δουβλίνου, θέμα που «καίει» την Ελλάδα και την Ιταλία, χώρες της πρώτης γραμμής, οι διαβουλεύσεις που έκανε με όλες τις χώρες ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς με στόχο η αυστριακή προεδρία να παρουσιάσει μια συνολική συμβιβαστική πρόταση δεν οδήγησε σε κανένα αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον ίδιο Ευρωπαίο αξιωματούχο.

Η εξεύρεση συμφωνίας προσκρούει κυρίως στη στάση χωρών της Ανατολικής Ευρώπης, κυρίως της Πολωνίας και της Ουγγαρίας, οι οποίες αρνούνται κάθε αλληλεγγύη στο προσφυγικό.

Μάλιστα, το γεγονός ότι βρίσκονται σε εξέλιξη νομικές διαδικασίες εναντίον των δύο χωρών για παραβίαση του κράτους δικαίου, κάνει ακόμη πιο δύσκολη την επίτευξη συμφωνίας στο προσφυγικό.

Το μόνο θέμα στο οποίο θα υπάρξει συμφωνία στο Σάλτσμπουργκ, αλλά αφορά τη διαδικασία και όχι την ουσία, είναι η σύγκληση έκτακτης συνόδου κορυφής τον Νοέμβριο για το Brexit.

Αυτό σημαίνει ότι οι οριστικές αποφάσεις για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου και τον καθορισμό της μελλοντικής του σχέσης με την Ε.Ε. θα ληφθούν στην καλύτερη περίπτωση στη διάρκεια της συνάντησης του Νοεμβρίου και όχι στην προγραμματισμένη σύνοδο στις 18-19 Οκτωβρίου, όπως προέβλεπε το αρχικό χρονοδιάγραμμα.

Να μην έχουν «προνομιακή μεταχείριση» οι εργαζόμενοι της Ε.Ε. που έρχονται για δουλειά στη Βρετανία όσον αφορά τη χορήγηση βίζας μετά το Brexit, συνιστά μελέτη της Συμβουλευτικής Επιτροπής Μετανάστευσης.

Η Συμβουλευτική Επιτροπή Μετανάστευσης καλεί ακόμη τη βρετανική κυβέρνηση να άρει τους περιορισμούς όσον αφορά τους εξιδεικευμένους εργαζόμενους, ο αριθμός των οποίων ανέρχεται αυτή τη στιγμή σε 20.700 κάθε χρόνο από τις χώρες μη μέλη της Ε.Ε. 

Η κυβέρνηση διαμήνυσε ότι θα «εξετάσει προσεκτικά» τις προτάσεις. Το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα χαιρέτισε τη μελέτη, η οποία ζητά να «τεθεί τέλος στις διακρίσεις» κατά των εκτός Ε.Ε. μεταναστών. 

Η μελέτη δεν αποκλείει πάντως να προσφερθεί προνομιακή πρόσβαση στους πολίτες της Ε.Ε. ως αντάλλαγμα για πλεονεκτήματα σε άλλους τομείς, στα πλαίσια των διαπραγματεύσεων για το Brexit, όπως για παράδειγμα το εμπόριο. 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης