Ρώμη: Αναμένεται νέα χιονοθύελλα

Το Κολοσσαίο χιονισμένο

Η ιταλική πρωτεύουσα ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει νέα χιονόπτωση η οποία, σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις, θα ξεκινήσει την προσεχή νύχτα ή κατά την αυριανή ημέρα.

Ο δήμαρχος Τζάνι Αλεμάνο αποφάσισε ότι οι δημόσιες και δημοτικές υπηρεσίες, όπως και τα σχολεία, αύριο και μεθαύριο θα πρέπει να μείνουν κλειστά.

Φορτηγά του δήμου της Αιώνιας Πόλης άρχισαν ήδη να ρίχνουν αλάτι στους κύριους δρόμους της, για να αποφευχθεί η κυκλοφοριακή παράλυση της περασμένης Παρασκευής. Μετά την ανταλλαγή κατηγοριών για κακοδιαχείριση και ολιγωρία, δήμος και πολιτική προστασία συνεργάζονται, τώρα, για την, κατά το δυνατόν, αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των νέων καιρικών φαινομένων. Σε περίπτωση που το χιόνι καλύψει και πάλι πεζοδρόμια και δρόμους όλης της ιταλικής πρωτεύουσας, πρόκειται να προσφέρει την αρωγή του και ο στρατός.

Στο μεταξύ, συνεχίζει να χιονίζει στις περιφέρειες Μπαζιλικάτα της Κάτω Ιταλίας και στην Εμίλια Ρομάνια, στα βόρεια της χώρας. Οι ιταλικοί δήμοι έκαναν γνωστό ότι αδυνατούν να καλύψουν τα τεράστια έξοδα των ημερών αυτών και ο πρωθυπουργός Μάριο Μόντι έδωσε την διαβεβαίωση ότι τα επιπλέον αναγκαία κονδύλια πρόκειται να διατεθούν από την κεντρική κυβέρνηση της Ρώμης. Παράλληλα, πρόκειται να ενισχυθεί και να απλουστευθεί η λειτουργικότητα της πολιτικής προστασίας, η οποία, βάσει των τελευταίων αλλαγών, πρέπει να ζητά την έγκριση του γενικού λογιστηρίου του κράτους για κάθε έκτακτο έξοδο.

Η οικονομική ζημιά που προκάλεσε η κακοκαιρία, σε αγρότες και κτηνοτρόφους, ανέρχεται, στο μεταξύ, σε διακόσια πενήντα εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, τα οπωροκηπευτικά προϊόντα, μέσα σε πέντε ημέρες, εξαιτίας της παγωνιάς αλλά και πιθανής αισχροκέρδειας, σημείωσαν αύξηση της τάξης του 200%. Τα κολοκύθια, για παράδειγμα, από 2,5 ευρώ «εκτοξεύθηκαν» στα 5,5 ευρώ.

«Ο κόσμος, σε γενικές γραμμές, ψωνίζει πολύ περισσότερο από ότι συνήθως διότι φοβάται ότι μπορεί να αποκλεισθεί και πάλι από το χιόνι», δηλώνουν ιδιοκτήτες μίνι-μάρκετ. Αύξηση, τέλος, σημειώθηκε και στην τιμή της βενζίνης, η οποία, σήμερα, άγγιξε το ένα ευρώ και ενενήντα ένα λεπτά το λίτρο.

Πηγή: 
http://molonoti.gr/ με πληροφορίες από Καθημερινή

Δείτε επίσης