Ρωσία: Παρενοχλούν και συλλαμβάνουν τους δημοσιογράφους, επειδή καλύπτουν τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας

Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) κάλεσε σήμερα τη Ρωσία να προστατεύσει "από αστυνομικές παρενοχλήσεις" τους δημοσιογράφους που καλύπτουν τις μετεκλογικές κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας, αναφέροντας πως περισσότεροι από 20 δημοσιογράφοι τέθηκαν υπό κράτηση αυτή την εβδομάδα στη διάρκεια διαδηλώσεων.

"Το καθήκον της αστυνομίας είναι να προστατεύει τους δημοσιογράφους, όχι να τους παρενοχλεί και να τους συλλαμβάνει", δήλωσε η Ντούνγια Μιγιάτοβιτς, αρμόδια του ΟΑΣΕ για θέματα ελευθερίας του Τύπου. Η Ρωσία είναι ένα από τα 56 κράτη μέλη του οργανισμού αυτού που έχει έδρα τη Βιέννη.

Υπενθυμίζεται ότι υποστηρίζοντας πως έγινε νοθεία στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στις 4 Δεκεμβρίου στη χώρα, χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν την περασμένη Δευτέρα στους δρόμους πραγματοποιώντας τη μεγαλύτερη διαδήλωση που έχει γίνει εδώ και χρόνια στη Μόσχα. Ζητούσαν τη διεξαγωγή τίμιων εκλογών και να τερματιστεί η εξουσία του πρωθυπουργού Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο τελευταίος κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι υποκινούν τις διαμαρτυρίες και υποστήριξε ότι ξένες χώρες ξόδεψαν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια για να επηρεάσουν τις ρωσικές εκλογές.

Αφού αναφέρει στη δήλωσή της πως η αστυνομία έθεσε υπό κράτηση, από τις 5 ως τις 7 Δεκεμβρίου, πάνω από 20 δημοσιογράφους που κάλυπταν τις διαδηλώσεις στη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη, η Μιγιάτοβις τονίζει: "Οι ρωσικές αρχές θα πρέπει να ερευνήσουν όλα αυτά τα επεισόδια και να διασφαλίσουν ότι θα ασκηθούν γρήγορα διώξεις σε βάρος των δραστών". 

Οι περισσότεροι από τους δημοσιογράφους αφέθηκαν ελεύθεροι έπειτα από λίγες ώρες, όμως σε βάρος τουλάχιστον δύο εξ αυτών απαγγέλθηκαν κατηγορίες ότι αρνήθηκαν να υπακούσουν σε νόμιμες εντολές αστυνομικών, αναφέρει η Μιγιάτοβιτς. "Είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε και να βοηθήσουμε τις ρωσικές αρχές για να εξασφαλίσουν την πλήρη εφαρμογή των δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει στο πλαίσιο του ΟΑΣΕ για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης", τονίζει. 

Το Γραφείο Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΑΣΕ, το οποίο στέλνει παρατηρητές σε εκλογές, επέκρινε τη διεξαγωγή των ρωσικών βουλευτικών εκλογών λέγοντας πως μεροληπτούσαν υπέρ του κυβερνώντος κόμματος του Πούτιν.

Πηγή: 
tovima.gr

Δείτε επίσης