Ρωσία: Ανώτατοι αξιωματικοί του στρατού εμπλέκονται σε οικονομικά σκάνδαλα

Ρώσικος στρατός

Με προεδρικό διάταγμα που τέθηκε σε ισχύ τον περασμένο Φεβρουάριο όλοι οι πολιτικοί και τα διευθυντικά πρόσωπα κρατικών οργανισμών όφειλαν να καταθέσουν δηλώσεις με λεπτομερή γνωστοποίηση των περιουσιακών στοιχείων τους τα οποία θα παρέμεναν μυστικά.

Μόνο το 70% των υπόχρεων είχε συμμορφωθεί ως τις 31 Δεκεμβρίου, όταν έληξε η προθεσμία. Το προσωπικό μεγάλων κρατικών επιχειρήσεων και οργανισμών, όπως η Αεροφλότ, η Ομοσπονδιακή Εταιρεία Μεταλλευμάτων, οι Ρωσικοί Σιδηρόδρομοι κ.ά. είναι μεταξύ εκείνων που δεν είχαν υποβάλει δηλώσεις.

380 και πλέον περιπτώσεις αποκάλυψε η έρευνα για το «πόθεν έσχες» που ενεργεί στις ένοπλες ρωσικές δυνάμεις ο στρατιωτικός εισαγγελέας Σεργκέι Φριντίνσκι κατ' εντολήν του προέδρου Ντμίτρι Μεντβέγεφ.
Δύο περιπτώσεις από αυτές είναι:

α)Ο διοικητής μιας στρατιωτικής ακαδημίας της Ρωσίας είχε ιδρύσει το 2005 μια εταιρεία, μυστικά από τις Αρχές, και έκτοτε συνδύαζε τα στρατιωτικά του καθήκοντα με τις μπίζνες.

β)Ο υποδιοικητής του Στόλου της Βόρειας Θάλασσας δεν ανακοίνωσε, ως όφειλε, την περιουσία της συζύγου του, δηλαδή ένα αυτοκίνητο, δύο διαμερίσματα και ένα γκαράζ στο εξωτερικό και λογαριασμούς σε οκτώ τράπεζες.

«Ουσιαστικά σε κάθε κλάδο οι στρατιωτικοί και το πολιτικό προσωπικό έχει άδηλους πόρους και πάρα πολλοί έχουν δημιουργήσει επιχειρήσεις με κεφάλαια αδήλωτης προέλευσης», δήλωσε ο κ. Φριντίνσκι. Δυστυχώς, πρόσθεσε, δεν επιβάλλεται καμιά σοβαρή ποινή και «όσοι τιμωρούνται απλώς απολύονται αν είναι πολιτικοί υπάλληλοι ή μετατίθενται αν είναι στρατιωτικοί».

Πηγή: 
http://molonoti.gr/ με πληροφορίες από Βήμα

Δείτε επίσης