Ρωσία: Ανετη νίκη του Πούτιν

Πούτιν

Ανετη νίκη από τον πρώτο γύρο κατέγραψε ο Βλαντίμιρ Πούτιν στις προεδρικές εκλογές της Ρωσίας, καθώς με καταμετρημένο το 98,47% των ψήφων συγκεντρώνει ποσοστό 63,9%.

Βάσει των επίσημων αποτελεσμάτων που ανακοίνωσε η κεντρική εκλογική επιτροπή, τη δεύτερη θέση καταλαμβάνει ο κομμουνιστής Γκενάντι Ζιουγκάνοφ με 17,18%, ενώ τρίτος έρχεται ο επιχειρηματίας Μιχαήλ Προχόροφ με περίπου 7,7%.

Ο εθνικιστής Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκι συγκεντρώνει 6,24% και ο ηγέτης του κόμματος Μια Δίκαιη Ρωσία, Σεργκέι Μιρόνοφ, έρχεται τελευταίος με 3,84%. Η συμμετοχή έφτασε στο 64%.

Περισσότεροι από 110.000 οπαδοί του Βλαντίμιρ Πούτιν συγκεντρώθηκαν χθες το βράδυ στο κέντρο της Μόσχας, κοντά στο Κρεμλίνο, για να εκφράσουν την υποστήριξή τους στον ισχυρό άνδρα της Ρωσίας.

Ευχαριστώντας τους ψηφοφόρους του, ο Πούτιν επισήμανε ότι «κερδίσαμε σε μία δίκαιη και ανοιχτή μάχη», απαντώντας στις καταγγελίες των συνυποψηφίων του περί νοθείας.

«Σας είχα υποσχεθεί ότι θα κερδίσουμε και κερδίσαμε. Ζήτω η Ρωσία», είπε ο Πούτιν με δάκρυα στα μάτια, σύμφωνα με τις εικόνες που μετέδωσε απευθείας η ρωσική τηλεόραση. «Ευχαριστώ όλους όσοι είπαν 'ναι' στη μεγάλη Ρωσία», συνέχισε, επαναλαμβάνοντας το σύνθημα της προεκλογικής του εκστρατείας, ενώ στο πλάι του βρισκόταν ο απερχόμενος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Η ρωσική αντιπολίτευση κάλεσε πάντως τους υποστηρικτές της να διαδηλώσουν μαζικά σήμερα καταγγέλλοντας νοθεία.

Μέλη της αντιπολίτευσης και παρατηρητές υποστήριξαν ότι κατέγραψαν εκτεταμένες παρατυπίες - όπως κάλπες που ήταν γεμάτες από πριν. Οργανώσεις ανέφεραν ότι οι περισσότερες καταγγελίες έγιναν σε εκλογικά τμήματα στη Μόσχα και στην Αγία Πετρούπολη.

Η οργάνωση GOLOS, η οποία χρηματοδοτείται από τις ΗΠΑ, ανέφερε ότι καταγράφηκαν πάνω από 5.000 παρατυπίες στη διάρκεια της χθεσινής ψηφοφορίας.

Οι δυτικοί παρατηρητές αναμένεται να δώσουν στη δημοσιότητα την έκθεσή τους στις 14:00 στη Μόσχα [12:00 ώρα Ελλάδας]. Οι παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) εξέφρασαν επιφυλάξεις για τη διαδικασία στα πρώτα της στάδια.

Πηγή: 
http://molonoti.gr/ με πληροφορίες από Ναυτεμπορική

Δείτε επίσης