Πώς είδαν τα ξένα ΜΜΕ την ψήφο και την βία στην Ελλάδα

Φλεγόμενο κτήριο στο κέντρο της Αθήνας

Το «ναι» της ελληνικής Βουλής στο νέο Μνημόνιο και τα επεισόδια – τα βιαιότερα των τελευταίων ετών –  που σημειώθηκαν στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και σε άλλες πόλεις, εξακολουθούν να είναι στο επίκεντρο των ανταποκρίσεων των ξένων μέσων ενημέρωσης. 

Το ελληνικό Κοινοβούλιο ενέκρινε τα μέτρα λιτότητας εν μέσω ταραχών που άφησαν πίσω τους κατεστραμμένα και λεηλατημένα καταστήματα, αναφέρουν τα περισσότερα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Νωρίς το πρωί της Δευτέρας Associated Press και Reuters μετέδιδαν ότι οι πρώτες αντιδράσεις των αγορών στην είδηση της έγκρισης του Μνημονίου είναι θετικές και ότι οι δείκτες των ασιατικών Χρηματιστηρίων κατέγραψαν άνοδο. 

Νωρίτερα και τα δύο πρακτορεία μετέδιδαν ότι οι έλληνες βουλευτές υπερψήφισαν τα νέα μέτρα που ζητούσαν οι δανειστές ώστε να βοηθήσουν την Ελλάδα να αποφύγει τη χρεοκοπία, ενώ την ίδια ώρα τα βίαια επεισόδια στην Αθήνα και άλλες πόλεις άφηναν πίσω τους περισσότερους από 120 τραυματίες και λεηλατημένα και κατεστραμμένα καταστήματα.

Το ελληνικό Κοινοβούλιο ενέκρινε τα μέτρα λιτότητας που ζητούσαν η Ευρωζώνη και το ΔΝΤ, εν μέσω βίαιων διαδηλώσεων, μεταδίδει το BBC. Το βρετανικό δίκτυο αναφέρεται στο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, υπογραμμίζοντας ότι τα δύο κόμματα που μετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό διέγραψαν περισσότερους από 40 βουλευτές τους. 

Aνάλογη είναι και η ανταπόκριση του CNN: Oι έλληνες βουλευτές ψήφισαν τα νέα μέτρα λιτότητας σε αντάλλαγμα τη βοήθεια της Ευρωζώνης, αλλά την ίδια ώρα πολλά κτίρια παραδίδονταν στις φλόγες.

Η Αθήνα ενέκρινε τα μέτρα λιτότητας που απαιτούνταν, είναι ο τίτλος των Financial Times. Οι βουλευτές υπερψήφισαν τη συμφωνία την ώρα που βίαια επεισόδια μαίνονταν έξω από το Κοινοβούλιο, σημειώνει η εφημερίδα.

Η Ελλάδα εγκρίνει νέα μέτρα λιτότητας για να εξασφαλίσει τη βοήθεια της Ευρωζώνης και να αποφύγει τη χρεοκοπία, γράφει ο Guardian. Η Ελλάδα ενέκρινε περικοπές δαπανών ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ και νέα μέτρα λιτότητας, στη διάρκεια μίας αβέβαιης ψηφοφορίας στη Βουλή και παρά τις βιαιότερες ταραχές των τελευταίων ετών.

Περισσότερα από 40 κτίρια παραδόθηκαν στις φλόγες, μέσα σε ένα όργιο λεηλασίας που άφησε δεκάδες τραυματίες, επισημαίνει ο δημοσιογράφος της βρετανικής εφημερίδας. Υπογραμμίζει, επίσης, ότι αναταραχή υπήρξε και στο εσωτερικό του Κοινοβουλίου και ότι τα μέτρα ψηφίστηκαν από 199 βουλευτές, παρά τις έντονες διαφωνίες μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων.

Πρώτη είδηση αποτελεί στα καναδικά μέσα ενημέρωσης η χθεσινή ψηφοφορία του Ελληνικού Κοινοβουλίου σχετικά με το νέο μνημόνιο και τα νέα μέτρα περικοπών. 

Ολοι οι τίτλοι των ειδήσεων και των εφημερίδων στον Καναδά μιλάνε για ιστορική υπερψήφιση του μνημονίου με την Αθήνα να φλέγεται από τους διαδηλωτές, όπως σημειώνουν τα πρωτοσέλιδα. 

Στις ανταποκρίσεις αναφέρεται, με δραματικούς τόνους, το γεγονός ότι χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν μπροστά από το ελληνικό Κοινοβούλιο εναντίον του νομοσχεδίου και ότι προκλήθηκαν βανδαλισμοί και ταραχές στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και σε μεγάλες πόλεις της χώρας.

Πηγή: 
http://molonoti.gr/ με πληροφορίες από Βήμα

Δείτε επίσης