Πως ένας άνθρωπος κατάσχεσε την περιουσία της General Motors στη Βενεζουέλα

Η περίπτωση της κατάσχεσης του εργοστασίου της αμερικανικής General Motors αξίας 100 εκατ. δολαρίων τον Απρίλιο, στη Βενεζουέλα έχει μια μοναδικότητα.Δεν κατάσχει πια το κράτος αλλά ένας... ιδιώτης.

Πίσω από την κατάσχεση αυτή είναι ο Καλέντ Κανσάο, πρώην ιδιοκτήτης δύο αντιπροσωπειών της General Motors, και η συνεργάτριά του Ελενα Ροντρίγκες.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, ο Κανσάο έπεισε το δικαστήριο να προβεί σε κατάσχεση των εγκαταστάσεων, ώστε να δοθεί τέλος σε μία μακρόχρονη δικαστική του διαμάχη με την GM. Είχε ξεκινήσει ως ελάσσων διαφορά μεταξύ του Κανσάο, της Ροντρίγκες και της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας και αφορούσε τη λήξη της σύμβασης για την ισχύ της αντιπροσωπείας.

Κατά το Reuters, η συγκεκριμένη κατάσχεση ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες, γιατί υπάρχει ανάμειξη ιδιώτη και όχι της κυβέρνησης. Κι αυτό φανερώνει έναν ακόμα κίνδυνο για το επιχειρείν στη Βενεζουέλα, ο οποίος σχετίζεται με το εξασθενημένο σύστημα δικαιοσύνης.

Τι έχει συμβεί; Η General Motors το 2000 δεν ανανέωσε την άδεια στον Καλέντ Κανσάο, επειδή οι αντιπροσωπείες του δεν πληρούσαν τις ελάχιστες προδιαγραφές, δηλαδή το να πουλάνε τουλάχιστον 25 αυτοκίνητα σε μηνιαία βάση.

Πολύ αργότερα δε η παραγωγή αυτοκινήτων της General Motors στη Βενεζουέλα διεκόπη το 2015 εξαιτίας της αδυναμίας της να εξασφαλίσει πρόσβαση στις αναγκαίες προμήθειες και εξαρτήματα. Οι 2.700 εργάτες απολύθηκαν.

Εκπρόσωπος των εργαζομένων επιβεβαίωσε πως η GM συμφώνησε να τους πληρώνει και μετά το κλείσιμο του εργοστασίου. Το 2016 η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία τούς αντιπρότεινε πακέτο 3.500 δολαρίων σε ατομική βάση, για να σταματήσει τη μηνιαία πληρωμή τους. Εκείνοι αρνήθηκαν, διότι δεν τους συνέφερε και σήμερα αιτούνται πακέτων αποζημίωσης.

Φέτος τον Απρίλιο το δικαστήριο απεφάνθη ότι ως αποζημίωση ο Καλέντ Κανσάο θα λάβει το εργοστάσιο και συνολικά τα περιουσιακά στοιχεία της GM στη Βενεζουέλα.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης