Πυραυλική επίθεση με 12 νεκρούς στη 2η μεγαλύτερη πόλη του Αζερμπαϊτζάν

Τουλάχιστον 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν, ενώ πάνω από 40 τραυματίστηκαν, έπειτα από νέα πυραυλική επίθεση στην πόλη Γκαντσά, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Αζερμπαϊτζάν, η οποία ωστόσο βρίσκεται σε αρκετά μεγάλη απόσταση από το εμπόλεμο πεδίο του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Οι εχθροπραξίες μεταξύ Αρμένιων αυτονομιστών και αζερικών στρατιωτικών δυνάμεων μαίνονται από την 27η Σεπτεμβρίου, στη χειρότερη κρίση της περιοχής από τις αρχές της δεκαετίες του '90, όταν και είχε υπογραφεί η συμφωνία ειρήνης μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων πλευρών.

Ο Χικμάτ Χατζίεφ, σύμβουλος του Αζέρου προέδρου, Ιλχάμ Αλίεφ, δήλωσε στο Twitter ότι «σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, πάνω από 20 σπίτια έχουν καταστραφεί» στην Γκαντσά.  Μαρτυρίες δε, αναφέρουν ότι πύραυλος έπληξε πολυκατοικία, από τα συντρίμμια της οποίας ανασύρθηκαν τουλάχιστον επτά θύματα.

Λίγο αργότερα, η εισαγγελία του Αζερμπαϊτζάν επιβεβαίωσε ότι μέχρι στιγμής έχουν σκοτωθεί 12 άμαχοι και έχουν τραυματιστεί ακόμη 40. Οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη.

Από την πλευρά τους, δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων, οι οποίοι βρίσκονταν στην πόλη Μινγκετσεβίρ -σε απόσταση περίπου μίας ώρας από την Γκαντσά- ανέφεραν ότι άκουσαν μια ισχυρή έκρηξη, η οποία ταρακούνησε το κτίριο όπου βρίσκονταν.

Η Γκαντσά είχε ήδη βομβαρδιστεί από Αρμένιους αυτονομιστές την 11η Οκτωβρίου. Τότε, οι αρχές είχαν κάνει λόγο για 10 νεκρούς και 34 τραυματίες.

Ο πρωινός βομβαρδισμός της αζέρικης πόλης έλαβε χώρα, λίγες ώρες μετά τα αζερικά πλήγματα στην πόλη Στεπανακέρτ, πρωτεύουσα του θύλακα Ναγκόρνο Καραμπάχ, τον οποίο ελέγχουν οι αυτονομιστές. Οι τοπικές αρχές, μάλιστα, κάνουν λόγο για τουλάχιστον δύο άμαχους τραυματίες.

Από την αρχή της εμπόλεμης κρίσης, η Στεπανακέρτ έχει υποστεί σφοδρούς βομβαρδισμούς, οι οποίοι έχουν μετατρέψει την πόλη σε φάντασμα, καθώς οι περισσότεροι κάτοικοι έχουν πάρει τον δρόμο της προσφυγιάς.

Η περιοχή Ναγκόρνο - Καραμπάχ βρίσκεται στον νότιο Καύκασο. Το μεγαλύτερο τμήμα της τελεί υπό τον έλεγχο της Δημοκρατίας του Αρτσάχ, η οποία αποτελεί ένα de facto ανεξάρτητο κράτος, στηριζόμενο από την Αρμενία. Μέχρι το 1994, όταν ξέσπασε η πρώτη κρίση, η συγκεκριμένη περιοχή βρισκόταν στον έλεγχο του Αζερμπαϊτζάν, ενώ έως σήμερα εξακολουθεί να αναγνωρίζεται διεθνώς ως τμήμα της αζέρικης επικράτειας.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης