Πρόσφυγες στην Πολωνία; «Λυπούμαστε, έχουμε... ουκρανική κρίση»

Οι διαφωνίες στην ΕΕ για σχήμα διανομής προσφύγων σε όλους τους «28» παραμένουν: Στις χώρες που δεν βλέπουν με καλό μάτι την ιδέα βρίσκεται και η Πολωνία, ο πρόεδρος της οποίας Αντρέι Ντούντα αναγνωρίζει μεν την ανάγκη να δείξει αλληλεγγύη η ΕΕ -αλλά όσον αφορά την ίδια την Πολωνία, η «κατάσταση είναι ιδιαίτερη» λέει, επικαλούμενος την ουκρανική κρίση. Η απάντηση του Ντούντα στο προσφυγικό είναι πως «πρέπει να καταπολεμηθούν τα δίκτυα διακίνησης».

Σε συνέντευξή του στη γερμανική Bild που δημοσιεύεται την Πέμπτη, ο πολωνός νέος πρόεδρος σημειώνει ότι και «υπήρξαν περίοδοι που και οι Πολωνοί χρειάστηκε να εγκαταλείψουν τη χώρα τους και να γίνουν πρόσφυγες, όμως είναι σημαντικό η ΕΕ να καταπολεμήσει τα αίτια της φυγής και ειδικά στις χώρες από τις οποίες μας έρχονται αυτοί οι άνθρωποι». 

Σε επισήμανση του δημοσιογράφου πως, παρ' όλα αυτά, το προσφυγικό ρεύμα μένει αμείωτο, ο Ντούντα απαντά: «Πρέπει να είμαστε αλληλέγγυοι, όμως και πρέπει να καταπολεμήσουμε ισχυρότερα τις οργανωμένες ομάδες διακίνησης που κάνουν "μπίζνες" πάνω στον ανθρώπινο πόνο. Αυτοί οι διακινητές χρεώνουν 1.000 ευρώ από τις τουρκικές ακτές για τα ελληνικά νησιά, ενώ το κανονικό εισιτήριο είναι 10 ευρώ». 

Όσον αφορά το ρόλο της Πολωνίας, ο Ντούντα λέει: «Ως μέλος της ΕΕ, η Πολωνία πρέπει να σταθεί αλληλέγγυα, όμως όσον αφορά τους πρόσφυγες έχουμε ένα ιδιαίτερο πρόβλημα λόγω της σύγκρουσης στην Ουκρανία». 

Ο πολωνός πρόεδρος αναφέρει πως εξαιτίας της κλιμάκωσης, αρκετοί Ουκρανοί θα προσπαθήσουν να βρουν καταφύγιο στις κοντινότερες ευρωπαϊκές χώρες, δηλαδή την Πολωνία και την Ουγγαρία. 

«Έχουμε ήδη ενδείξεις ότι πολλές χιλιάδες Ουκρανοί θέλουν να έρθουν σε εμάς, και τα άλλα κράτη της ΕΕ θα πρέπει να το λάβουν υπόψη όταν μιλάμε για βοήθεια» τόνισε.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης