Πρόσθετα μαλλιά από τα κεφάλια φτωχών ανθρώπων...

Τα πρόσθετα φυσικά μαλλιά που χρησιμοποιούν οι Βρετανοί κομμωτές είναι μαλλιά φτωχών ανθρώπων του τρίτου Κόσμου.   Πέρυσι, η Βρετανία εισήγαγε τρίχες (από ανθρώπους ή ανάμικτες από ανθρώπους και ζώα) αξίας 47,3 εκατ. ευρώ. Παρά την οικονομική κρίση, η βιομηχανία των «εξτένσιον» είναι σε εκρηκτική άνοδο. Η αξία της υπολογίζεται σε 56-74,6 εκατομμύρια ευρώ.

Αλλά αυτή η βιομηχανία έχει μια σκοτεινή πλευρά. Οι περισσότερες από τις τρίχες που εισάγονται στην Βρετανία προέρχονται από εμπόρους που τριγυρίζουν σε χωριά στην Ινδία, στην Κίνα και στην ανατολική Ευρώπη, προσφέροντας σε φτωχές γυναίκες ελάχιστα χρήματα σε αντάλλαγμα για τα μαλλιά τους.
Οπως είπε ένας εισαγωγέας, από την Ουκρανία, στους New York Times, «τα μαλλιά τους τα πουλάνε συνήθως άνθρωποι σε απελπιστική ανάγκη για λίγα χρήματα».
Ακόμη πιο ανησυχητικό ήταν ρεπορτάζ που έκανε ο Observer το 2006, στην Ινδία. Η εφημερίδα έγραψε ότι μερικοί άνδρες υποχρεώνουν με το ζόρι τις γυναίκες τους να πουλάνε τα μαλλιά τους. Αλλοι προσφέρουν παιχνίδια σε παιδιά από τις παραγκουπόλεις για να τους ξυρίσουν το κεφάλι, και σε μία περίπτωση, συμμορία έκοψε, με τη βία, τα μαλλιά μιας γυναίκας που αντιστάθηκε.
Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης