Προς κυβέρνηση τεχνοκρατών στην Ιταλία (ή πάλι με Ρέντσι)

Ούτε οι Ιταλοί ανέχονται πολιτική ποδηγετηση. Έτσι ο Ρέντσι υπέστη προβλέψιμη ήττα - συντριβή στο δημοψήφισμα για την συνταγματική αναθεώρηση και τώρα παραιτέιται. Απορίς άξιον είναι γιατί οδήγησε εαυτόν σε μια βέβαιη προσωπική ήττα.

Το ιταλικό "όχι" δεν πρόκειται να επιφέρει οικονομικό πλήγμα στο ευρώ. Στις χρηματιστηριακές αγορές, τα αρχικά κόκκινα στο ξεκίνημα των συνεδριάσεων μετριάστηκαν, με το ευρώ να ανακάμπτει (έχοντας βρεθεί τα ξημερώματα σε χαμηλό 20μήνου) και τις ιταλικές τραπεζικές μετοχές να γυρίζουν θετικά.

Πολιτικά τώρα τις κινήσεις τις έχει συνταγματικά ο ιταλός πρόεδρος, Σέρτζιο Ματαρέλα, ο οποίος έχει θεσμικό περιθώριο ουσιαστικών κινήσεων μόνο για τέτοιες περιπτώσεις πολιτικής «έκτακτης ανάγκης». Επίσης το κόμμα της πλειοψηφίας είναι αυτό του Ρέντσι που εύκολα μπορεί να δημιουρτγήσει "νέα" κυβέρνηση ακόμα και με τον ίδιο πρωθυπουργό.

Πολύ πιθανό επίσης είναι να συγκροτηθεί κυβέρνηση τεχνοκρατών κυβέρνηση η οποία να αναλάβει την κατάρτιση και την υιοθέτηση του προϋπολογισμού του 2017 και την τροποποίηση του εκλογικού νόμου ενόψει πρόωρων εκλογών.

Θα μπορούσε επίσης να ασκήσει εξουσία μέχρι το τέλος της τρέχουσας κοινοβουλευτικής περιόδου, το 2018, προς μεγάλη δυσαρέσκεια του λαϊκιστικού Κινήματος των "Πέντε Αστέρων" του Μπέπε Γκρίλο , που ζητά να διεξαχθούν εκλογές το συντομότερο δυνατόν (αλλά σίγουρα με νέο εκλογικό σύστημα που θα έχει μικρότερο μπόνους εδρών στον πρώτο).

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης