Πούλιτζερ για τις αποκαλύψεις Σνόουντεν

Η αμερικανική έκδοση της βρετανικής εφημερίδας The Guardian και η αμερικανική εφημερίδα The Washington Post τιμήθηκαν με Βραβείο Πούλιτζερ για τις «υπηρεσίες που προσέφεραν στους πολίτες» με τις αποκαλύψεις τους σχετικά με τις μυστικές παρακολουθήσεις των επικοινωνιών από την Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ. Τα δημοσιεύματα βασίστηκαν σε έγγραφα τα οποία διέρρευσε ο πρώην συνεργάτης της NSA Έντουαρντ Σνόουντεν, αποκαλύπτοντας λεπτομέρειες για τις υποκλοπές της υπηρεσίας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σύμφωνα με το συμβούλιο που απονέμει τα Βραβεία Πούλιτζερ, η επιθετική κάλυψη του θέματος από την εφημερίδα Guardian συνέβαλε ώστε να αρχίσει ένας ευρύς διάλογος σχετικά με την εθνική ασφάλεια σε συνάρτηση με την προστασία του απορρήτου της ιδιωτικής ζωής, ενώ η κάλυψη της Washington Post συνέβαλε ώστε να αντιληφθεί το κοινό πώς οι αποκαλύψεις αυτές εντάσσονται στο ευρύτερο πλαίσιο της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ.

Στην εφημερίδα The Boston Globe απονεμήθηκε Βραβείο Πούλιτζερ για την κάλυψη της βομβιστικής επίθεσης στον Μαραθώνιο της Βοστόνης το 2013 και το ανθρωποκυνηγητό που ακολούθησε.

Στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters απονεμήθηκε Βραβείο Πούλιτζερ για την κάλυψη ενός διεθνούς θέματος: το διωγμό της μουσουλμανικής μειονότητας των Ροχίνγκιας στη Μιανμάρ.

Τα Βραβεία Πούλιτζερ απονέμονται από μια επιτροπή του Πανεπιστημίου Κολούμπια σε 14 κατηγορίες — πέραν της δημοσιογραφίας αυτές άπτονται της δραματουργίας, της μουσικής, της ποίησης και του βιβλίου.

Τα Βραβεία απονέμονται προς τιμή του ουγγρικής καταγωγής Αμερικανού δημοσιογράφου Τζόζεφ Πούλιτζερ, χάρη σε μια δωρεά του οποίου εγκαθιδρύθηκε η Σχολή Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου Κολούμπια (Columbia Journalism School). Στην 19μελή επιτροπή που τα απονέμει συμπεριλαμβάνονται αρχισυντάκτες, στελέχη επιχειρήσεων του κλάδου των μέσων ενημέρωσης και πανεπιστημιακοί.

Τα Βραβεία Πούλιτζερ, πέραν του μεγάλου κύρους τους, θεωρείται πως μπορούν να συμβάλλουν στην προσέλκυση προσοχής σε εφημερίδες αλλά και σε ιστοτόπους, που ανταγωνίζονται για να θέλξουν το αναγνωστικό κοινό στο όλο και πιο κατακερματισμένο πεδίο της ενημέρωσης, στο οποίο πολλά ΜΜΕ τίθενται αντιμέτωπα με οικονομικές δυσχέρειες και περιορισμούς στους προϋπολογισμούς τους.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης