ΠΟΥ: Η πανδημία θα γίνεται συνεχώς χειρότερη - Τα μέτρα που προτείνει

Με μία νέα δραματική προειδοποίηση ο επικεφαλής του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Γεμπρεγεσούς Ατχανόμ ανέφερε ότι στο εγγύς, προβλεπτό μέλλον δεν φαίνεται να υπάρχει επιστροφή στην παλαιά κανονικότητα.

Αν ορισμένες κυβερνήσεις δεν προβούν σε αποφασιστικές κινήσεις για τον περιορισμό της διασποράς του ιού, η πανδημία πρόκειται να συνεχίσει να γίνεται ολοένα και χειρότερη, πρόσθεσε ο Γεμπρεγεσούς, σημειώνοντας ότι πάρα πολλές χώρες κινήθηκαν προς τη λάθος κατεύθυνση ως προς την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Στη συνέχεια, ο επικεφαλής του ΠΟΥ προσέθεσε ότι βρισκόμαστε ενώπιον μίας «επικίνδυνης αύξησης των κρουσμάτων» σε χώρες στις οποίες «τα μέτρα που έχει αποδειχθεί ότι αποδίδουν, δεν εφαρμόζονται». «Ο ιός παραμένει ο υπ' άριθμον ένα δημόσιος κίνδυνος, όμως οι δράσεις πολλών κυβερνήσεων και ανθρώπων, δεν το αντανακλούν», προσέθεσε, τονίζοντας ότι «τα μικτά μηνύματα διαφόρων ηγετών» υπονομεύουν την εμπιστοσύνη του κοινού στις κρατικές προσπάθειες για τον έλεγχο της πανδημίας.

Νωρίτερα, καταμέτρηση του πρακτορείου Reuters ανέβασε τον αριθμό των κρουσμάτων, παγκοσμίως, στα 13 εκατομμύρια. Το πρώτο κρoύσμα καταγράφθηκε στην Κίνα στις αρχές Ιανουαρίου αλλά απαιτήθηκαν τρεις μήνες έως ότου τα περιστατικά φθάσουν το ένα εκατομμύριο.

Ενδεικτικό, όμως, της ραγδαίας εξάπλωσης της νόσου το τελευταίο διάστημα είναι ότι χρειάστηκαν μόλις πέντε ημέρες, από τις 8 Ιουλίου έως και σήμερα, ώστε ο αριθμός των κρουσμάτων να αυξηθεί κατά ένα εκατομμύριο, από τα 12 στα 13 εκατομμύρια. Σύμφωνα με την ίδια καταμέτρηση οι νεκροί ξεπέρασαν τους 568.000 χιλιάδες.

ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΠΟΥ

- Αναγνώριση των ύποπτων περιπτώσεων όσο το δυνατόν γρηγορότερα, πραγματοποίηση διαγνωστικών ελέγχων και απομόνωση όλων των ύποπτων κρουσμάτων σε κατάλληλους χώρους.

- Ιχνηλάτηση, αναγνώριση και εφαρμογή καραντίνας όλες τις στενές επαφές των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και έλεγχος για εμφάνιση συμπτωμάτων και ειδικής φροντίδας εάν κρίνεται απαραίτητο.

- Χρήση υφασμάτινης μάσκας σε δημόσιους χώρους όπου υπάρχει μετάδοση στην κοινότητα και όπου δεν είναι δυνατή η λήψη άλλων μέτρων πρόληψης, όπως η φυσική απόσταση

- Χρήση ειδικών προφυλάξεων επαφής και σταγονιδίων από τους υγειονομικούς υπαλλήλους που φροντίζουν ύποπτα και εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 και επιπλέον χρήση ειδικών προφυλάξεων κατά την εκτέλεση διαδικασιών παραγωγής αερολύματος.

- Συνεχής χρήση ιατρικής μάσκας από εργαζομένους στον τομέα της υγείας και τους φροντιστές ασθενών κατά τη διάρκεια όλων των καθημερινών δραστηριοτήτων καθ' όλη τη διάρκεια της βάρδιας.Πάντα να ασκείται συχνή υγιεινή χεριών και σωματική απόσταση από τους άλλους όταν είναι δυνατόν.

- Αποφυγή πολυσύχναστων χώρων, χώρων στενού συγχρωτισμού, καθώς και κλειστών χώρων με ανεπαρκή αερισμό. Εξασφάλιση καλού περιβαλλοντικού αερισμού σε όλους τους κλειστούς χώρους και διασφάλιση κατάλληλου περιβαλλοντικού καθαρισμού και απολύμανσης.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης