Πολυφωνία στην ΕΚΤ για το τι έπρεπε να γίνει με την Λαϊκή Τράπεζα Κύπρου

Η New York Times αποκαλύπτει πως όταν η οικονομία της Κύπρου παρέπαιε μετά την κατάρρευση της δεύτερης σε μέγεθος κυπριακής τράπεζας το 2013, η ΕΚΤ αντιμετώπιζε το δίλλημα  «να κρατήσει ζωντανή τη Λαϊκή Τράπεζα της Κύπρου με βραχυπρόθεσμα δάνεια ή να τη βγάλει από τη μηχανική υποστήριξη;».

Έχοντας πληγεί το 2012 από τη μεγάλη έκθεσή της σε ελληνικά κρατικά ομόλογα, η Λαϊκή Τράπεζα της Κύπρου χρειαζόταν άμεσα ρευστότητα, καθώς βρισκόταν σε δεινή θέση και οι καταθέτες της απέσυραν μαζικά τις αποταμιεύσεις τους.

Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα, η Γερμανία διατεινόταν ότι η ΕΚΤ διακινδύνευε στηρίζοντας τη Λαϊκή Τράπεζα, ενώ υποστήριζε πως η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου παρουσίαζε διογκωμένη την αξία των ενεχύρων, ώστε να διασφαλίσει μεγαλύτερα δάνεια.

Οι NYT εμφανίζουν τον Κριστιάν Νουαγιέ, επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Γαλλίας να δηλώνει ότι τον προβλημάτιζει πάρα πολύ ο τρόπος με τον οποίο αποτιμά το ενέχυρο η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, καθώς έτσι διπλασίαζε το ρίσκο για την ΕΚΤ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα των New York Times στο θέμα παρενέβη και ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ολλανδίας δηλώνοντας πως η υπόθεση τον έκανε να νιώθει πολύ άβολα.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης