Πολυεθνικές με τζίρους μαμμούθ που δεν πληρώνουν φόρους...

Με πωλήσεις δισεκατομμυρίων, πληρώνουν φόρους - ψίχουλα. Έτσι στελέχη των τριών πολυεθνικών εταιρειών, Starbucks, Google και Amazon,θα απολογηθούν σε Επιτροπή της Βρετανικής Βουλής, σχετικά με κατηγορίες ότι έχουν καταβάλει πολύ λίγους φόρους, σε σχέση με τα κέρδη από τις πωλήσεις που έχουν εντός της Μεγάλης Βρετανίας.

Στην επιτροπή του βρετανικού κοινοβουλίου έχουν κληθεί να δώσουν στοιχεία ο οικονομικός διευθυντής της Starbucks, όπως επίσης ο διευθύνων σύμβουλος της Google UK, και ο διευθυντής δημόσιας πολιτικής της Amazon.

Σχετική έκθεση του Ρόιτερς τον περασμένο μήνα ανέφερε, ότι:

* Η εταιρεία Starbucks, η μεγαλύτερη αλυσίδα καφέ στον κόσμο, κατέβαλε μόνο 8,6 εκατομμύρια λίρες συνολική φορολογία στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά τη διάρκεια των τελευταίων 13 ετών, ενώ έχει συνολικές πωλήσεις 3,1 δισεκατομμυρίων λιρών.

* Η Google είχε κέρδη 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις πωλήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο πέρυσι, αλλά ταυτόχρονα είχε φορολογική επιβάρυνση, μόλις 4,2 εκατομμυρίων λιρών το 2011.

* Η Amazon UK πλήρωσε φόρους εισοδήματος πέρυσι 1.000.000 δολάρια, ενώ είχε πωλήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο που κυμαίνονταν σε ένα ποσό μεταξύ 5,3 έως 7 δισεκατομμύρια δολάρια.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης