Ποινική δίωξη εις βάρος του Ασάνζ αποκαλύπτουν κατά λάθος οι ΗΠΑ

Ποινική δίωξη εις βάρος του Τζούλιαν Ασάνζ, βασικού στόχου της έρευνας για τη ρωσική ανάμειξη στις αμερικανικές εκλογές του 2016, έχει ασκήσει το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, αποκαλύπτει έγγραφο το οποίο δημοσιεύουν τα Wikileaks.

Στόχος των αμερικανικών αρχών ήταν να μη δημοσιοποιηθεί η ποινική δίωξη, «λόγω της πολυπλοκότητας του κατηγορουμένου και τη δημοσιότητα γύρω από την υπόθεση» και προκειμένου ο Ασάνζ «να μην αποφύγει πλέον τη σύλληψη ή την έκδοση για τη συγκεκριμένη υπόθεση».

Όπως ωστόσο διέρρευσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο ιστότοπος, το αμερικανικό υπουργείο αποκάλυψε κατά λάθος τις κατηγορίες (ή σχέδιο αυτών) εναντίον του Ασάνζ, προφανώς λόγω κάποιου εσφαλμένου copy paste.   

Την ίδια πληροφορία, ότι το αμερικανικό υπουργείο ετοιμάζεται να διώξει τον Ασάνζ, καθώς επίσης ότι εκτιμά πως θα μπορέσει πια να συλληφθεί και εν συνεχεία να δικαστεί, μετέδωσε την Πέμπτη το απόγευμα και η «Wall Street Journal».

Ο ιδρυτής του Wikileaks, ο οποίος είχε ζητήσει άσυλο και βρίσκεται έγκλειστος στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο από το 2012, είναι καταζητούμενος στις ΗΠΑ και για τη δημοσιοποίηση μίας σειράς απόρρητων αμερικανικών εγγράφων.

Ένας εκ των δικηγόρων του χαρακτήρισε «επικίνδυνο βήμα για μία δημοκρατία την ποινική δίωξη εις βάρος κάποιου ο οποίος δημοσιεύει αληθείς πληροφορίες». 

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης