Πετρέλαιο και Ιράν στο επίκεντρο της επίσκεψης Πούτιν στο Ριάντ

Επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία πραγματοποιεί σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, με σκοπό να επισφραγίσει συμφωνίες παραγωγής πετρελαίου, καθώς και να χρησιμοποιήσει την επιρροή του για να αποκλιμακώσει την ένταση στον Κόλπο.

Η συνάντηση με τον βασιλιά Σαλμάν και τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν πραγματοποιείται περίπου έναν μήνα μετά τις επιθέσεις στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Aramco, για τις οποίες το βασίλειο και οι ΗΠΑ έχουν κατηγορήσει ευθέως το Ιράν – σύμμαχο της Ρωσίας.

Το πετρέλαιο θα βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας των συναντήσεων στο Ριάντ, υπογραμμίζει ο Ρώσος πολιτικός αναλυτής Φιοντόρ Λουκιάνοφ, καθώς η πιο πρόσφατη παράταση της μείωσης της παραγωγής, που αποφασίστηκε από 24 πετρελαιοπαραγωγικά κράτη, λήγει στα τέλη του Μαρτίου του 2020.

Η Ρωσία δεν είναι μέλος του ΟΠΕΚ, συνεργάζεται ωστόσο στενά με τον Οργανισμό για να περιορίσουν την προσφορά αργού και να αποπειραθούν να αυξήσουν την τιμή του μαύρου χρυσού.

Μόσχα και Ριάντ – στενός σύμμαχος των ΗΠΑ – επιχειρούν μία σημαντική προσέγγιση τα τελευταία χρόνια, έπειτα και από την επίσκεψη του βασιλιά Σαλμάν στη Ρωσία, τον Οκτώβριο του 2017. Ο Σαλμάν ήταν  ο πρώτος Σαουδάραβας μονάρχης που επισκέφθηκε τη Ρωσία.

Έναν χρόνο αργότερα, ενώ ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν βρέθηκε σε διενή θέση μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στην Τουρκία, ο Βλαντίμιρ Πούτιν αντάλλαξε μία θερμή χειραψία με τον πρίγκιπα διάδοχο κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της G20.

«Ασφαλώς θα συνεργαστούμε με τη Σαουδική Αραβία και με τους άλλους εταίρους και φίλους μας στον αραβικό κόσμο για να μειωθεί στο μηδέν κάθε προσπάθεια αποσταθεροποίησης της αγοράς», τόνισε ο Πούτιν κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε σε αραβόφωνα τηλεοπτικά δίκτυα και μεταδόθηκε χθες.

Σύμφωνα με τον Λουκιάνοφ, η Μόσχα θα μπορούσε να επιδιώξει επίσης να παίξει ρόλο «ειρηνοποιού, να προωθήσει την αποκλιμάκωση των εντάσεων ανάμεσα στην Τεχεράνη και το Ριάντ.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης