Περού: Προβάδισμα 5,8% για την κεντροδεξιά υποψήφια Κέικο Φουχιμόρι

Διευρύνει το προβάδισμά της έναντι του κεντρώου αντιπάλου της Πέδρο Πάμπλο Κουτσίνσκι η κεντροδεξιά υποψήφια για την προεδρία του Περού η Κέικο Φουχιμόρι εν όψει του δεύτερου γύρου των εκλογών, την 5η Ιουνίου, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση της εταιρείας Datum.

Πρόκειται για την τρίτη δημοσκόπηση αυτή την εβδομάδα που προβλέπει νίκη της κόρης του εγκάθειρκτου πρώην προέδρου Αλμπέρτο Φουχιμόρι.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση η Φουχιμόρι θα συγκέντρωνε το 52,9% των έγκυρων ψήφων εάν οι εκλογές διεξάγονταν χθες και ο Κουτσίνσκι το 47,1%. Η έρευνα διεξήχθη σε δείγμα 1.979 ψηφοφόρων από την 23η ως την 25η Μαΐου και έχει ποσοστό στατιστικού λάθους ±2,2%.

Σε πρόσφατες έρευνες της Datum οι δύο υποψήφιοι, υποστηρικτές της ελευθερίας των αγορών στην λατινοαμερικάνικη χώρα που καταλαμβάνει την τρίτη θέση της κατάταξης παγκοσμίως στις εξαγωγές χαλκού, εμφανίζονταν να ισοψηφούν.

Ωστόσο ένα 13,7% του δείγματος ψήφισε λευκό ή άκυρο, γεγονός που σημαίνει ότι ο Κουτσίνσκι έχει περιθώρια, εάν μπορεί να κεφαλαιοποιήσει τις ανησυχίες για τους δεσμούς της Φουχιμόρι με τις αυταρχικές κυβερνήσεις του πατέρα της και με το λαθρεμπόριο ναρκωτικών.

Η Φουχιμόρι καταγράφει άνοδο στις δημοσκοπήσεις παρά το γεγονός ότι το τηλεοπτικό δίκτυο Univision μετέδωσε την 15η Μαΐου ότι ένας στενός της συνεργάτης αντιμετωπίζει έρευνα σε βάρος του από την ομοσπονδιακή υπηρεσία δίωξης ναρκωτικών των ΗΠΑ (Drug Enforcement Agency, DEA). Η DEA έχει ως τώρα αποφύγει να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει την πληροφορία αυτή.

Η εταιρεία Ipsos έδινε στη Φουχιμόρι προβάδισμα 5,2 εκατοστιαίων μονάδων έναντι του Κουτσίνσκι σε μια δημοσκόπηση που είχε δημοσιευθεί την Κυριακή, πριν από το ντιμπέιτ αργότερα την ίδια ημέρα στο οποίο γενικά θεωρήθηκε νικήτρια. Έρευνα της εταιρείας CPI της έδινε προβάδισμα 8,4 μονάδων την Πέμπτη.

Η Φουχιμόρι παρουσιάζει τον 77χρονο Κουτσίνσκι, πρώην οικονομολόγο της Παγκόσμιας Τράπεζας, ως έναν άνθρωπο που δεν έχει καμιά σχέση με τους πολίτες και ανήκει στην ελίτ του Περού. Η ίδια προβάλλει τη σκληρή στάση της έναντι του εγκλήματος, υπόσχεται να υποστηρίξει τις αγροτικές επαρχίες και να εφαρμόσει κοινωνικά προγράμματα για να βοηθήσει τα φτωχότερα στρώματα.

Ωστόσο το 57% όσων ερωτήθηκαν στο πλαίσιο της έρευνας της Datum θεωρεί πως οι κατηγορίες ότι το κόμμα της μπορεί να συνδέεται με πρόσωπα που διακινούν ναρκωτικά και ξεπλένουν χρήμα είναι σωστές, ενώ το 38% θεωρεί πως δεν ισχύει κάτι τέτοιο.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης