Παρασκευές για το Μέλλον: Μαθητές από όλο τον κόσμο διαδηλώνουν για το κλίμα

Δεκάδες χιλιάδες μαθητές ξεχύνονται σήμερα σε όλον τον κόσμο, αξιώνοντας από τους παγκόσμιους ηγέτες να αναλάβουν δράση για την κλιματική αλλαγή.

Στο μαθητικό κίνημα Παρασκευές για το Μέλλον (Fridays for Future), το οποίο ξεκίνησε από την πρωτοβουλία της Γκρέτα Τούνμπεργκ από την Σουηδία, εκτιμάται ότι θα συμμετέχουν μαθητές, γονείς και υποστηρικτές των διαδηλώσεων σε 1.500 πόλεις, σε περισσότερες από 100 χώρες.

Τις διαδηλώσεις άνοιξαν οι μαθητές στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, όπου ωστόσο τερματίστηκαν άδοξα λόγω της τρομοκρατικής επίθεσης στο Κράιστσερτς, με τους δεκάδες νεκρούς και τραυματίες.

Από το Τόκιο και το Δελχί έως τη Γερμανία και την Ελλάδα, οι μαθητές θα ζητήσουν για μία ακόμη φορά από τους ηγέτες των χωρών να μεριμνήσουν για μία κρίση που θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στη δική τους γενιά.

Αντίστοιχα ραντεβού έχουν δοθεί και στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα η συγκεντρώσεις θα ξεκινήσουν στις 12 το μεσημέρι στην στην Πλατεία Συντάγματος, στην Αθήνα, και στην Πλατεία Αριστοτέλους, στην Θεσσαλονίκη. Την ίδια ώρα οι Έλληνες μαθητές συγκεντρώνονται στην Κρήτη με σημείο συγκέντρωσης τη λίμνη Βουλισμένη και στην Αλεξανδρούπολη στο Πάρκο Ανεξαρτησίας(Ακαδημίας).

Το μαθητικό κίνημα ωστόσο έχει διχάσει ορισμένες κοινωνίες. Στη Γερμανία, ενώ η Γερμανίδα καγκελάριος καλωσόρισε το σθένος των Γερμανών μαθητών, αρκετοί Γερμανοί πολιτικοί ισχυρίζονται ότι το μόνο που ενδιαφέρει τους μαθητές είναι να γλιτώσουν το μάθημα.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης