Παγιδευμένη η στερλίνα ανάμεσα σε σκληρούς Brexiteers και φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις

Ανάμεσα σε οριακά κέρδη και απώλειες αμφιταλαντεύεται από χθες η στερλίνα με τους επενδυτές να προσπαθούν να «χωνέψουν» τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών στη Βρετανία, τρία χρόνια μετά την απόφαση για έξοδο από την κοινότητα. 

Το Κόμμα του Brexit του Νάιτζελ Φάραζ ήρθε μεν πρώτο, όπως αναμενόταν, ενώ οι Συντηρητικοί καταποντίστηκαν, αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό για να βυθίσει το βρετανικό νόμισμα.

Όπως εξηγούν αναλυτές, αν προσθέσει κανείς τη δύναμη ξεκάθαρα φιλο-ευρωπαϊκών δυνάμεων (Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, Πράσινοι και Change UK), αλλά και εάν δει κανείς τη διαφορά ανάμεσα σε Τόρις και Εργατικούς, αντιλαμβάνεται πως το τελικό αποτέλεσμα κάθε άλλο παρά σημαίνει ξεκάθαρη ψήφο υπέρ της εξόδου πόσο μάλιστα μίας εξόδου χωρίς συμφωνία. 

Αμέσως μετά την ανακοίνωση του exit poll η στερλίνα βρέθηκε να ενισχύεται 0,3%, ενώ στη συνέχεια έχασε τα κέρδη της και υποχώρησε οριακά σε αρνητικό έδαφος. Σήμερα το πρωί ενισχύεται και πάλι 0,1% στα 1,2743 δολάρια και στις 88,07 πένες ανά ευρώ. 

Πιο ξεκάθαρη εικόνα για το βρετανικό νομισμα θα έχουμε το επόμενο διάστημα, ανάλογα με τις εξελίξεις στο εσωτερικό των Τόρις. Φαβορί να διαδεχθεί την Τερέζα Μέι εμφανίζεται προς το παρόν ο Μπόρις Τζόνσον, αν και ακόμη η κούρσα είναι σε πολύ αρχικό στάδιο και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ανατροπές. Ο Τζόνσον υπογράμμισε προ ημερών ότι για να εξασφαλίσει μία καλή συμφωνία η χώρα θα πρέπει να είναι προετοιμασμένη για no deal Βrexit. 

H επιστροφή του σεναρίου του άτακτου Brexit στο προσκήνιο έχει πυροδοτήσει ισχυρότατες πιέσεις στη στερλίνα τις τελευταίες εβδομάδες.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης