Ο Covid-19 εξαπλώνεται στην Ευρώπη

Στην Ευρώπη εξαπλώνεται πλέον ο νέος κοροναϊός, καθώς αρκετές ευρωπαϊκές χώρες ανακοινώνουν η μία μετά την άλλη τα πρώτα επιβεβαιωμένα κρούσματα, τα οποία συνδέονται στη συντριπτική πλειονότητά τους με το ξαφνικό ξέσπασμα της επιδημίας στην Ιταλία.

Κρούσματα αναφέρονται στην Αυστρία, την Κροατία, την Ελβετία και σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις πρόκειται για ανθρώπους που είχαν επισκεφθεί την Ιταλία. Ομοίως στην Αλγερία, καθώς και στη Γερμανία, όπου δύο ακόμη άνθρωποι νόσησαν από τον Covid-19, στα κρατίδια της Βάδης-Βυρτεμβέργης και της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας.

Από το περασμένο Σαββατοκύριακο, η Ιταλία είναι η χώρα με τα περισσότερα κρούσματα του νέου κοροναϊού – περισσότερα από 300 μέχρι στιγμής και 11 νεκρούς που προσβλήθηκαν από τον Covid-19. 

Οι γείτονές της ωστόσο επιμένουν ότι το κλείσιμο των συνόρων σε αυτή τη φάση είναι μόνο ένα «δυσανάλογο» μέτρο. Σε αυτή τη λογική, κατά τη διάρκεια έκτακης συνάντησης χθες, οι υπουργοί Υγείας της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας, καθώς και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισαν να αφήσουν ανοιχτά τα σύνορα.

«Μιλάμε για έναν ιό που δεν σέβεται τα σύνορα», σχολίασε χθες ο Ιταλός υπουργός Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντζα. Ο Γερμανός ομόλογός του Γενς Σπαν τόνισε από την πλευρά του ότι οι Ιταλοί γείτονες αντιμετωπίζουν την κατάσταση «πολύ, πολύ σοβαρά», αν και σε κάθε περίπτωση αναγνώρισε ότι πρόκειται για μία κατάσταση που «θα μπορούσε να επιδεινωθεί προτού βελτιωθεί».

Στη Βρετανία, οι μαθητές που βρίσκονταν σε διακοπές στη βόρεια Ιταλία επέστρεψαν στα σπίτιια τους, ενώ η κυβέρνηση εκδίδει νέα ταξιδιωτική οδηγία. Παραταύτα, ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ σημείωσε ότι δεν προβλέπεται να σταματήσουν οι πτήσεις από την Ιταλία, η οποία προσελκύει περίπου τρία εκατομμύρια Βρετανούς επισκέπτες κάθε χρόνο.

Από τις εκπαιδευτικές εκδρομές την περασμένη εβδομάδα έχουν αρχίσει να επιστρέφουν και οι Έλληνες μαθητές των πέντε από τα συνολικά δέκα σχολεία.

Ένα σχολείο έχει ενημερώσει ότι θα ολοκληρώσει κανονικά την εκδρομή και θα επιστρέψει, όπως ήταν προγραμματισμένο, την 1η Μαρτίου, ενώ τέσσερα σχολεία αναμένεται να επιστρέψουν προοδευτικά μέσα στις επόμενες ημέρες.

Η εικόνα του Covid-19 στην Ευρώπη

 

  • Στην Αυστρία, ένα ζευγάρι νεαρών Ιταλών που ζει στο Ίνσμπρουκ στο Τιρόλο επιβεβαιώθηκε ότι φέρει τον ιό. Ένας από τους δύο εργάστηκε σε ξενοδοχείο, το οποίο έχει αποκλειστεί. Το σπίτι του ζευγαριού επίσης έχει σφραγιστεί.
  • Η Ελβετία δήλωσε ότι ένας άντρας περί τα 70, ο οποίος διαμένει στα σύνορα με την Ιταλία, προσβλήθηκε από τον ιό στο Μιλάνο, στις 15 Φεβρουαρίου, και τώρα είναι απομονωμένος
  • Ένας επίσης άνδρας στην Κροατία, ο οποίος επέστρεψε πρόσφατα από την Ιταλία, είναι το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στα Βαλκάνια
  • Στην Τενερίφη, στην Ισπανία, περί τους 1.000 τουρίστες βρίσκονται σε καραντίνα σε ξενοδοχείο, αφότου βρέθηκαν θετικοί στον Covid-19 ένας Ιταλός γιατρός και η σύζυγός του.  
  • Η Ισπανία ανέφερε την πρώτη της υπόθεση στην ηπειρωτική χώρα. Πρόκειται για μία γυναίκα ασθενή στη Βαρκελώνη, η οποία είχε ταξιδέψει στη βόρεια Ιταλία
  • Η Γαλλία και η Γερμανία ανέφεραν επίσης νέα κρούσματα, τα οποία αφορούν ανθρώπους που είχαν πρόσφατα επισκεφθεί τη βόρεια Ιταλία.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης