Ο Covid-19 εξαπλώνεται ραγδαία σε όλο τον κόσμο -127.000 νεκροί στις ΗΠΑ που έχουν χάσει τη μάχη αντιμετώπισης του

Δραματική χαρακτηρίζεται η ραγδαία αύξηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων COVID-19 παγκοσμίως, μετά την κατά τόπους χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο θα σπάσει το όριο των 10 εκατομμυρίων λοιμώξεων.

Η Ευρώπη κατέγραψε την πρώτη σημαντική εβδομαδιαία αύξηση νέων κρουσμάτων σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Ειδικότερα, η ραγδαία επιτάχυνση της μετάδοσης του κορωνοϊού σε 11 κράτη (Αλβανία, Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Καζαχστάν, Κιργιζιστάν, Κόσοβο, Βόρεια Μακεδονία, Μολδαβία, Σουηδία και Ουκρανία), επισημαίνει ο ΠΟΥ, εφόσον δεν ελεγχθεί άμεσα, θα προκαλέσει βέβαιη κατάρρευση των εθνικών συστημάτων υγείας.

Ανάλογη αύξηση των κρουσμάτων καταγράφεται και στη Σερβία, παρότι δεν περιελήφθη στη σχετική λίστα του ΠΟΥ. Η έξαρση της πανδημίας στην Ε.Ε. προκάλεσε και τη νέα επιβολή περιοριστικών μέτρων τοπικού χαρακτήρα, όπως στο γερμανικό κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας, στην Αραγωνία της βορειοανατολικής Ισπανίας και στην Πορτογαλία, όπου επιβλήθηκε χθες lockdown σε κάποιες γειτονιές της Λισσαβώνας στις οποίες καταγράφηκε έξαρση των κρουσμάτων.

Οι κάτοικοί τους, πλέον, μπορούν να βγαίνουν από τα σπίτια τους μόνο για την αγορά αναγκαίων εφοδίων, για να πηγαίνουν στη δουλειά τους ή στον γιατρό. Ο περιφερειακός επικεφαλής του ΠΟΥ για την Ευρώπη, δρ Χανς Κλούγκε, χειροκρότησε την αυξανόμενη χρήση μάσκας και την τήρηση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης, λέγοντας «Μπράβο στον Λαό».

Στις ΗΠΑ,όπου οι νεκροί ξεπερνούν τους 127.000, η ημερήσια αύξηση των λοιμώξεων προσέγγισε νέο ρεκόρ, ανάλογο με αυτό του τέλους Απριλίου, όταν η χώρα ζούσε τις πιο σκοτεινές και θανατηφόρες ημέρες της υγειονομικής κρίσης.

Xθες καταγράφηκαν 34.191 νέες λοιμώξεις, ένα από τα υψηλότερα ημερήσια ρεκόρ από την αρχή της πανδημίας, γεγονός που μαρτυρά ότι μετά κάποιες αισιόδοξες προβλέψεις, η χώρα χάνει τη μάχη με τον κορωνοϊό.

Η έξαρση των επιδημικών εστιών αφορά κατά κύριο λόγο τον Νότο και τη Δύση. Τέσσερις πολιτείες (Τέξας, Οκλαχόμα, Νότια Καρολίνα και Φλόριντα) κατέγραψαν τη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση κρουσμάτων, αλλά ανοδική τάση παρατηρείται σε 29 πολιτείες, σύμφωνα με τα στοιχεία των Νew York Times. Το Τέξας, ενδεικτικά, υπαναχώρησε στο πρόγραμμα χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων.

Εν μέρει η αύξηση οφείλεται στην ευρύτερη χρήση διαγνωστικών τεστ. Ομως η αύξηση των ασθενών που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία υποδεικνύει ότι η πανδημία είναι ισχυρότερη από ποτέ στις ΗΠΑ. Ηδη κάποιες πολιτείες, όπως η Νέα Υόρκη, που φαίνεται να ελέγχουν τη διασπορά της νόσου μελετούν το ενδεχόμενο επιβολής καραντίνας στους ταξιδιώτες που φτάνουν εκεί από «επισφαλείς» Πολιτείες.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης