Ο υπερτουρισμός απειλεί την λειτουργία ολόκληρων πόλεων

Καθώς η καλοκαιρινή περίοδος κορυφώνεται, τα θετικά και τα αρνητικά σημεία του τουρισμού στην Ευρώπη περιέρχονται στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης.

Στη Βαρκελώνη, οι Αρχές προσπαθούν να σταματήσουν την ανέγερση καινούργιων ξενοδοχείων. Στο Παρίσι, το Λούβρο αναγκάστηκε να κλείσει τον Μάιο, μετά την απεργία του προσωπικού του λόγω της πρωτοφανούς επιδείνωσης των συνθηκών επισκεψιμότητας και εργασίας που προκαλείται από τα ολοένα αυξανόμενα πλήθη τουριστών.

Στο Αμστερνταμ δρομολογήθηκε η εκστρατεία «Enjoy and Respect» (σ.σ. υπευθυνότητα επισκεπτών) και αυξήθηκαν τα πρόστιμα για αυτούς που μεθούν ή άλλως ασχημονούν δημοσίως. Στην Ελλάδα, μεγάλο κίνδυνο υπερτουρισμού αντιμετωπίζουν βραχυπρόθεσμα τα Ιόνια Νησιά και η Πελοπόννησος. Κορωνίδα όμως του ευρωπαϊκού προβλήματος αναδεικνύεται η Σαντορίνη.

Σημαντικές ευθύνες των ελληνικών αρχών και ειδικά της κεντρικής κυβέρνησης, όχι μόνον για τη διαχείριση αλλά και για τη δημιουργία του προβλήματος του υπερτουρισμού στη Σαντορίνη, δηλαδή του κορεσμού του προορισμού και της αλλοτρίωσης του χαρακτήρα του και του κοινωνικού ιστού του από την ανεξέλεγκτη καθημερινή ροή δεκάδων χιλιάδων τουριστών, διαπιστώνει έκθεση –για το ζήτημα του υπερτουρισμού σε δεκάδες προορισμούς της Ευρώπης– της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (TRANCommittee).

Η εφαρμογή συγκεκριμένου μέτρου που επιβάλλει ανώτατο ημερήσιο όριο ως προς τον αριθμό των τουριστών από τα κρουαζιερόπλοια, φαίνεται πως αποδίδει καρπούς, μειώνοντας τους καθημερινούς επισκέπτες.

Αυτά σημειώνει ενδελεχές αφιέρωμα του Politico που φέρνει στο φως μερικά πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία για τους Ευρωπαίους πολίτες σε ό,τι αφορά τον ενδοευρωπαϊκό τουρισμό συνολικά, αλλά και σε σχέση με τον ελληνικό ειδικότερα.

Οι κάτοικοι της Ευρωπαϊκής Ενωσης ταξιδεύουν τώρα περισσότερο από κάθε άλλη φορά, εντός και εκτός των συνόρων της χώρας τους, και περισσότεροι από τους μισούς επιλέγουν κάθε χρόνο τη Γηραιά Ηπειρο για να κάνουν ταξίδια αναψυχής.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης