Ο Σαρκοζί ελπίζει-παρακαλεί την Μαρίν Λεπέν αλλά ήδη έχασε τον πρώτο γύρο

Μαρί Λεπέν

Ενώ ο Σαρκοζί χάνει στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, εν τούτοις πανηγυρίζει λόγω της επίδοσης της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν. Πιο συγκεκριμένα, ο Σοσιαλιστής υποψήφιος Ολάντ, προηγείται με 28% και ακολουθεί ο απερχόμενος πρόεδρος Σαρκοζί με 26,9%, όμως την έκπληξη των εκλογών κάνει η Μαρίν Λεπέν με ποσοστό κοντά στο 19% που αποτελεί ιστορικό ρεκόρ για το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο και μπορεί να καθορίσει την έκβαση της 6ης Μαΐου.

Ο Ζαν Λυκ-Μελανσόν του ενιαίου μετώπου της Αριστεράς περιορίζεται τελικώς σε ένα 10,8% και ο κεντρώος Φρανσουά Μπαϊρού αποσπά 9,2%.

Η αρχηγός της γαλλικής ακροδεξιάς ξεπερνά κατά πολύ το στόχο που είχε θέσει: να ξεπεράσει το ποσοστό του 16,8% που οδήγησε εν μέσω υψηλής αποχής τον πατέρα της και ιστορικό ηγέτη του Εθνικού Μετώπου Ζαν-Μαρί Λεπέν στο δεύτερο γύρο στις προεδρικές εκλογές του 2002.

Η ίδια δεν δίνει γραμμή εν όψει της 6ης Μαΐου στους ψηφοφόρους της, οι οποίοι παραδοσιακά μεν ψηφίζουν τη δεξιά, όχι όμως όλοι καθώς πολλοί προτιμούν την αποχή, ενώ σε αυτές τις εκλογές θεωρείται ότι κάποιοι ίσως «πορευτούν» και προς τον Ολάντ.

Είναι η πρώτη φορά που εν ενεργεία πρόεδρος που διεκδικεί την επανεκλογή του χάνει στον πρώτο γύρο των εκλογών. Ωστόσο, υποστηρικτές του Σαρκοζί στο αρχηγείο της προεκλογικής εκστρατείας φώναζαν «θα νικήσουμε», ερμηνεύοντας την επίδοση της Μαρίν Λεπέν ως σημαντικότερη από το μικρό προβάδισμα του Φρανσουά Ολάντ. Αθροίζουν δηλαδή το δικότους 26,9 με το 19 της Λεπέν (σύνολο 45,9%) και θεωρούν ότι μπαίνουν δυνατά στον δεύτερο γύρο στις 6 Μαίου.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης