Ο Ραχόι καθαιρεί τον Πουτζδεμόν.- 1.200 μεγάλες εταιρείες εγκαταλείπουν την Καταλωνία

Εφαρμογή το άρθρο 155 από τον Ραχόι. Αυτό ανακοίνωσε, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι, μετά από μια πολύωρη έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου κατά τη διάρκεια της οποίας αποφασίστηκαν τα μέτρα που θα υιοθετήσει με στόχο την ανάκτηση του ελέγχου της περιοχής της Καταλωνίας.

Ο Ραχόι αναμένεται να καταθέσει τα μέτρα τα οποία θα τεθούν προς έγκριση στη Γερουσία ώστε να μπορέσει να προχωρήσει στην καθαίρεση του ηγέτη της Καταλωνίας, Κάρλες Πουτζδεμόν.

Στο μεταξύ πάνω από 1.200 επιχειρήσεις όλων των οικονομικών μεγεθών έχουν ξεκινήσει τις διαδικασίες για να μεταφέρουν την εταιρική έδρα τους εκτός της Καταλωνίας, τρεις εβδομάδες μετά το ξέσπασμα της καταλανικής κρίσης, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Εμπορικό Επιμελητήριο της Ισπανίας.

Ήδη στο διάστημα μεταξύ 2ας Οκτωβρίου, μία ημέρα μετά το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία, και της 19ης Οκτωβρίου, 1.185 επιχειρήσεις μετέφεραν την έδρα τους.

Η κορύφωση του φαινομένου αυτού καταγράφηκε την Πέμπτη 19 Οκτωβρίου με 268 μεταφορές, ανήμερα των ανακοινώσεων της Μαδρίτης περί της πρόθεσής της να αναστείλει εν μέρει το καθεστώς αυτονομίας της Καταλωνίας.

Κατά τη διάρκεια των τριών αυτών εβδομάδων, μονάχα 52 εταιρείες εγκαταστάθηκαν στην Καταλωνία. Η περιοχή απαριθμεί συνολικά περίπου 500.000 επιχειρήσεις και αντιπροσωπεύει το 19% του ισπανικού ΑΕΠ.

Εταιρείες κάθε οικονομικού μεγέθους μετέφεραν τις έδρες τους: από τους κολοσσούς του Χρηματιστηρίου όπως τις τράπεζες CaixaBank και Banco Sabadell ή τον όμιλο φυσικού αερίου Gas Natural, αλλά και επιχειρήσεις μεσαίου μεγέθους όπως η οινοπαραγωγική εταιρεία Codorniu και ο όμιλος τροφίμων Idilia Foods.

Μια έρευνα που διεξήγαγε η συνδικαλιστική ένωση εργοδοτών Pimec κατέδειξε ότι περίπου 1.300 επιχειρήσεις με λιγότερους από 250 εργαζόμενους αποφάσισαν να μεταφέρουν την εταιρική τους έδρα, χωρίς να έχουν ξεκινήσει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες.

Ένα δείγμα του τι συμβαινει στην Καταλωνία είναι οι προτροπές για επιβολή μποϊκοτάζ στα καταλανικά προϊόντα κυκλοφορούν ευρέως στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης