Ο Ραχόι δείχνει τις ουρές στις ελληνικές τράπεζες για να χτυπήσει τους Podemos

O Μαριάνο Ραχόι επιχαίρει για την πολιτική ήττα τής (αρχικά αντίθετης προς τις πολιτικές λιτότητας) κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ καθώς θεωρεί ότι η εξέλιξη αυτή θα μπορούσε να συμβάλει στην επικράτηση του Λαϊκού Κόμματός του στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές. Αυτό γράφει σε πρόσφατο άρθρο του το BBC.

 Ο Μαριάνο Ραχόι ως πρωθυπουργός έζησε την εντυπωσιακή άνοδο του αριστερού κόμματος Podemos το οποίο, τασσόμενο κατά των προγραμμάτων λιτότητας, κατάφερε να συσπειρώσει τους Ισπανούς εναντίον της κυβέρνησης του και των πολιτικών που ακολούθησε με στόχο την αποφυγή της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κατάρρευσης της Ισπανίας.

 Οταν ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις εκλογές του Ιανουαρίου, το Podemos, μόλις έναν χρόνο μετά την ίδρυσή του, ήταν ο κύριος εκφραστής της εναντίωσης των Ισπανών στις πολιτικές λιτότητας. Οταν ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, ηγέτης του κόμματος, επισκέφτηκε την Αθήνα για να παραστεί στην τελευταία προεκλογική ομιλία του Αλέξη Τσίπρα, το Podemos ερχόταν πρώτο στις δημοσκοπήσεις με ποσοστό 28%.

Τώρα, ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ υπέκυψε στις πιέσεις των χωρών της ευρωζώνης υπό την ηγεσία της γερμανίδας καγκελαρίου ενδέχεται να προκαλέσει την κατάρρευση του Podemos, αναφέρει το BBC.  

Πρόσφατη δημοσκόπηση της εφημερίδας «El Pais» που δημοσιεύτηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο, το Podemos, το οποίο δέχεται ισχυρή πίεση και από την άνοδο του Ciudadanos, ενός κεντρώου κόμματος που τάσσεται κατά της διαφθοράς, συγκεντρώνει ποσοστό 18% και κατατάσσεται τρίτο, με δεύτερο το Λαϊκό Κόμμα του Ραχόι το οποίο συγκεντρώνει ποσοστό 23% και πρώτο το Ισπανικό Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα με ποσοστό 23,5%.

Υπό το πρίσμα της καταστροφικής διαχείρισης των σχέσεων της Ελλάδας με την ευρωζώνη από την πλευρά του Τσίπρα και της τιμωρητικής συμφωνίας η οποία τελικά επετεύχθη, το Podemos ξεκίνησε να αποστασιοποιείται διακριτικά από την Ελλάδα.

 Πολλά στελέχη του κόμματος έχουν μετριάσει τη ρητορική τους όσον αφορά την Ελλάδα, καθώς ο Μαριάνο Ραχόι επιδιώκει να στρέψει την προσοχή των ισπανών ψηφοφόρων στο χάος που επικρατεί έξω από τις ελληνικές τράπεζες για να τους πείσει πως κάτι ανάλογο δεν αποκλείεται να συμβεί και στην Ισπανία στην περίπτωση που το Podemos ανέλθει την εξουσία.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης