Ο Μακρόν αλλάζει το εκπαιδευτικό σύστημα

Στις 10 Νοεμβρίου, η γαλλική κυβέρνηση θα αρχίσει διαπραγματεύσεις με εργατικά συνδικάτα, επιχειρηματικές ενώσεις και με τις περιφέρειες, με αντικείμενο τη μεταρρύθμιση του συστήματος επαγγελματικής κατάρτισης και μαθητείας και στόχο τον περιορισμό της γραφειοκρατίας.

Ο Γάλλος πρόεδρος υπόσχεται χρηματοδότηση επιπλέον 15 δισ. ευρώ για προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης την ερχόμενη πενταετία. Ωστόσο, ένα από τα σοβαρότερα εμπόδια που καλείται να υπερνικήσει είναι η προκατάληψη που υπάρχει στη γαλλική κοινωνία για τα προγράμματα μαθητείας και κατάρτισης, τα οποία θεωρούνται πολύ κατώτερα από την πανεπιστημιακή και σχολική εκπαίδευση.

«Πρέπει να θέσουμε τέλος στην ηττοπάθεια, σε όσους λένε πως τα προγράμματα μαθητείας είναι για όσους έχουν αποτύχει», δήλωσε τις προηγούμενες ημέρες ο κ. Μακρόν κατά την επίσκεψή του σε ένα κολέγιο.

Το ποσοστό ανεργίας στη Γαλλία είναι διπλάσιο από το ποσοστό ανεργίας στη Βρετανία και πολύ υψηλότερο από αυτό της Γερμανίας, ενώ ακόμη μεγαλύτερο είναι το πρόβλημα για τους νέους με σχεδόν έναν στους τέσσερις νέους ηλικίας μεταξύ 15 και 24 ετών να είναι άνεργος.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης