Ο Μαδούρο για άλλα έξι χρόνια πρόεδρος στην κατεστραμένη από αυτόν Βενεζουελα

Την Πέμπτη αρχίζει η δεύτερη εξαετή προεδρική θητεία του Μαδούρο, την ώρα που οι υποψίες πως η εκλογή του δεν ήταν θεμιτή, προαναγγέλλουν μεγαλύτερη διεθνή απομόνωση της χώρας που ήδη πλήττεται από τη χειρότερη οικονομική κρίση της πρόσφατης ιστορίας της.

H ορκωμοσία του Μαδούρο θα γίνει ενώπιον του Ανώτατου Εκλογικού Δικαστηρίου (TSJ) και όχι ενώπιον του κοινοβουλίου, μοναδικού θεσμού που ελέγχεται από την αντιπολίτευση, μετά την επανεκλογή του, στις 20 Μαΐου, η οποία αμφισβητείται από την αντιπολίτευση, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά και δώδεκα χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Με εξαίρεση το Μεξικό, 12 χώρες της Λατινικής Αμερικής και ο Καναδάς, μέλη της Ομάδας της Λίμα, κάλεσαν στις 4 Ιανουαρίου τον σοσιαλιστή πρόεδρο της Βενεζουέλας να παραιτηθεί από τη δεύτερη θητεία του και να μεταβιβάσει τις εξουσίες στο κοινοβούλιο.

Ξεκάθαρ θέση πήρε και η Ευρώπη: «Θεωρούμε πως οι προεδρικές εκλογές (του 2018) δεν ήταν ούτε ελεύθερες ούτε αξιόπιστες. Η ΕΕ ζητεί να διεξαχθούν νέες εκλογές, ελεύθερες και δίκαιες», δήλωσε στους δημοσιογράφους η εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής διπλωματίας Μάγια Κοτσιγιάντσιτς.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης