Ο Κιμ Γιόνγκ Ναμ δολοφονήθηκε με τον νευροτοξικό παράγοντα VX

Με ένα ιδιαίτερα τοξικό χημικό, γνωστό ως νευροτοξικό παράγοντα VX, το οποίο θεωρείται όπλο μαζικής καταστροφής από τα Ηνωμένα Έθνη, δολοφονήθηκε ο ετεροθαλής αδερφός του βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιόνγκ Ουν, σύμφωνα με προκαταρκτική έκθεση της μαλαισιανής αστυνομίας.

Ο Κιμ Γιόνγκ Ναμ δέχθηκε επίθεση στο διεθνές αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ την περασμένη Δευτέρα, ενώ προετοιμαζόταν να αναχωρήσει για το Μακάο. Αξιωματούχοι της Νότιας Κορέας και των Ηνωμένων Πολιτειών υποστηρίζουν πως ο Κιμ Γιόνγκ Ναμ εκτελέστηκε από Βορειοκορεάτες πράκτορες.

Ο αρχηγός της μαλαισιανής αστυνομίας Χαλίντ Αμπού Μπάκαρ ανέφερε πως μια Βιετναμέζα και μια Ινδονήσια άπλωσαν υγρό στο πρόσωπο του Κιμ Γιόνγκ Ναμ και μετά έπλυναν τα χέρια τους και τράπηκαν σε φυγή. Πλάνα από τις κάμερες ασφαλείας του αεροδρομίου που δημοσιεύθηκαν από το ιαπωνικό κανάλι Fuji TV δείχνουν τη στιγμή κατά την οποία οι γυναίκες φαίνονται να επιτίθενται στον Κιμ Γιόνγκ Ναμ.

Μία από τις δύο γυναίκες που είναι ύποπτες για τη δολοφονία  υπέφερε από τις παρενέργειες της χρήσης του τοξικού χημικού, σύμφωνα με τον αρχηγό της αστυνομίας στη Μαλαισία.

Οι αρχές της Μαλαισίας ανακοίνωσαν ακόμη πως θα ελέγξουν το διεθνές αεροδρόμιο στην Κουάλα Λουμπούρ, αλλά κι άλλες περιοχές για την ανίχνευση ραδιενεργού υλικού.

Ο παράγοντας VX είναι άγευστο και άοσμο χημικό, και η χρήση του απαγορεύεται με τη Σύμβαση για τα Χημικά Όπλα, εκτός από χρήση «έρευνας ή ιατρικών ή φαρμακευτικών λόγων». Μπορεί να παρασκευαστεί σε μορφή υγρού, κρέμας ή προωθούμενου αερίου. Εάν απορροφηθεί σε μεγάλες δόσεις, επιφέρει τον θάνατο σε 15 λεπτά, σύμφωνα με το Χημικό Βιολογικό Κέντρο Έντζγουντ του αμερικανικού στρατού, και θεωρείται το τοξικότερο γνωστό αέριο στον κόσμο.

Χθες η Μαλαισία ζήτησε από την Ίντερπολ να εκδόσει ένταλμα σύλληψης για τους τέσσερις Βορειοκορεάτες υπηκόους που θεωρούνται ύποπτοι για το φόνο. Η αστυνομία κρατεί επίσης και άλλον έναν Βορειοκορεάτη, αλλά αναζητά άλλα επτά άτομα σε σχέση με τον φόνο.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης