Ο καπιταλισμός χάνει έδαφος παγκοσμίως λόγω της κρίσης

Pew Research Center

Στο συμπέρασμα  ότι η πίστη στον καπιταλισμό έχει μειωθεί παγκοσμίως λόγω της κρίσης κατέληξε έρευνα του Pew Research Center στην Ουάσινγκτον που ρώτησε 26.000 άτομα σε 21 χώρες, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα.

Στην ερώτηση «Συμφωνείτε ότι ο κόσμος ζει καλύτερα σε μια οικονομία της ελεύθερης αγοράς;», οι θετικές απαντήσεις είναι σημαντικά μειωμένες σε σύγκριση με προηγούμενες χρονιές, πριν πλήξει η κρίση. Στην Ιταλία, το 50% απάντησε ότι «συμφωνεί» ή «μάλλον συμφωνεί» ενώ το 2009 το ποσοστό αυτό ήταν 75%. Στην Ισπανία απάντησε θετικά το 47% (μείωση 20 μονάδες σε σχέση με το παρελθόν), στη Γαλλία το 58% (μείωση 9 μονάδες) και στην Ελλάδα το 44% _ ήταν το χαμηλότερο ποσοστό σε ευρωπαϊκή χώρα (δεν υπάρχουν στοιχεία για προηγούμενες χρονιές).

Αλλά και παγκοσμίως, ο καπιταλισμός έχασε έδαφος _ ΗΠΑ 67% (μείωση 9 μονάδες), Ρωσία 47% (μείωση 13 μονάδες), Ιαπωνία 38% (μείωση 11 μονάδες), Μεξικό 34% (μείωση 18 μονάδες). Ακόμη και σε χώρες των οποίων η οικονομία έχει καλές επιδόσεις, η πίστη προς την ελεύθερη αγορά υποχωρεί: στην Τουρκία είναι 55% (μείωση 9 μονάδες), στην Κίνα 74% (μείωση 10 μονάδες) και στη Γερμανία 69% (μείωση 4 μονάδες).

Στην ερώτηση «Είστε ικανοποιημένος με την κατεύθυνση που έχει πάρει η χώρα σας;», μακράν το χαμηλότερο ποσοστό θετικών απαντήσεων καταγράφηκε στην Ελλάδα: 2% _ είναι το μοναδικό μονοψήφιο γιατί ακόμη και οι Ισπανοί και οι Ιταλοί, οι πιο δυσαρεστημένοι μετά τους Ελληνες παγκοσμίως, έφεραν ποσοστά 10% και 11% αντίστοιχα.

Στην ερώτηση «Ποιος ευθύνεται για τα σημερινά οικονομικά προβλήματα;», οι Ελληνες είναι παραδόξως εκείνοι που ρίχνουν τις λιγότερες ευθύνες στις τράπεζες στην ευρωζώνη: μόνο το 39% τις θεωρεί υπεύθυνες ενώ το 87% ρίχνει τις ευθύνες στην κυβέρνηση, το 42% στον εαυτό μας (το υψηλότερο στην Ευρώπη), το 19% στην ΕΕ και το 4% στις ΗΠΑ.

Οι Γάλλοι κατηγορούν τις τράπεζες κατά 74%, την κυβέρνηση κατά 59%, τον εαυτό τους κατά 18%, την ΕΕ κατά 37% και τις ΗΠΑ κατά 10%. Οι Γερμανοί τις τράπεζες κατά 74%, την κυβέρνηση κατά 70%, τον εαυτό τους κατά 9%, την ΕΕ κατά 25% και τις ΗΠΑ κατά 10%. Υψηλό ποσοστό ευθυνών στις τράπεζες επιρρίπτουν οι Ισπανοί (78%) και οι Βρετανοί (69%) και στην κυβέρνησή τους οι Ιταλοί (84%).

Πηγή: 
http://molonoti.gr/ με πληροφορίες από Βήμα

Δείτε επίσης