Ο Ερντογάν φοβάται ότι στην Κωνσταντινούπολη θα τον καταψηφίσουν και πάλι

"Η εκλογή του Δήμαρχου της Κωνσταντινούπολης επηρεάζει την ισορροπία δυνάμεων σε όλη την Τουρκία» γράφει η γερμανική εφημερίδα Der Tagesspiegel εκτιμώντας ότι, ενόψει των επαναληπτικών δημοτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη στις 23 Ιουνίου, όπου περίπου δέκα εκατομμύρια ψηφοφόροι θα εκλέξουν τον νέο δήμαρχο της Πόλης, η κυβέρνηση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι νευρική.

Ο υποψηφιος της αντιπολίτευσης, Εκρέμ Ιμάμογλου, προηγείται καθαρά στις δημοσκοπήσεις έναντι του Μπιναλί Γιλντιρίμ, του υποψηφίου του κυβερνώντος κόμματος AKP.

Η χθεσινοβραδινή τηλεοπτική αναμέτρηση των δύο υποψηφίων ήταν, ίσως, η τελευταία προσπάθεια του Γιλντιρίμ αλλά και του Ερντογάν να ανατρέψουν το κλίμα, αλλά πολιτικοί αναλυτές στην Κωνσταντινούπολη δήλωσαν στο ΑΠΕ/ΜΠΕ ότι δεν κατάφερε κάτι θεαματικό που να αλλάζει τα δεδομένα.

Ο 49χρονος Ιμάμογλου είχε κερδίσει οριακά τον Γιλντιρίμ στις τοπικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη στις 31 Μαρτίου. Κάτω από την πίεση του ΑΚΡ, η εκλογική επιτροπή διέταξε την επανάληψη των εκλογών για τις 23 Ιουνίου. «Μια νέα ήττα του AKP στη μεγαλύτερη και πλουσιότερη πόλη στην Τουρκία θα έπληττε πολύ την εξουσία του Ερντογάν», τονίζουν οι ίδιες πηγές.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης