Ο Ερντογάν δυτικοποιεί ολίγον την Τουρκία

Μετά το μαστίγιο το καρότο. Μέτρα εκδημοκρατισμού παρουσίασε ο τούρκος πρωθυπουργός Ερντογάν, αρκετά εκ των οποίων αποτελούν κινήσεις για άνοιγμα προς την κουρδική κοινότητα. Ως μέρος του πακέτου, θα εξεταστεί η μείωση του ορίου για κοινοβουλευτική αντιπροσώπευση.

Στα μέτρα βρίσκεται η άρση της απαγόρευσης χρήσης της μαντίλας σε δημόσιους οργανισμούς -ζήτημα που δεν έχει να κάνει με το Κουρδικό, αλλά έχει γίνει πεδίο σφοδρής αντιπαράθεσης μεταξύ ισλαμιστών και κεμαλιστών. Η απαγόρευση θα διατηρηθεί μόνο για όσες υπηρετούν στη Δικαιοσύνη, τον στρατό και την αστυνομία.

Όσον αφορά το άνοιγμα προς τους Κούρδους, προβλέπεται η εισαγωγή της κουρδικής γλώσσας, αρχικά, στα ιδιωτικά σχολεία. Δεν θα απαγορεύεται η χρήση των γραμμάτων q, w και x -που χρησιμοποιούνται στη γραφή της κουρδικής γλώσσας, αλλά όχι στην τουρκική- και θα αρθεί το εμπόδιο για χρήση των κουρδικών τοπωνυμίων.

Όσον αφορά το ζήτημα του ορίου για την εκλογική αντιπροσώπευση, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε πως θα ακολουθήσει διαβούλευση μεταξύ τριών προτάσεων. 

Το όριο για είσοδο κομμάτων στην Εθνοσυνέλευση βρίσκεται στο 10% ώστε να αποκλείει την είσοδο κουρδικών κομμάτων. Η μία από τις επιλογές θα είναι η μείωσή του στο 5%, η δεύτερη η πλήρης κατάργησή του με παράλληλη εισαγωγή συστήματος ανάδειξης περιφερειακών αντιπροσώπων και η τρίτη η διατήρησή του στο 10%.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης