Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ - Κίνας αφορά και την Ευρώπη

Οι συνέπειες του εμπορικού πολέμου φαίνεται να αφορούν τις δύο εμπλεκόμενες σε αυτόν οικονομίες, δηλαδή της Κίνας και των ΗΠΑ. Αναλυτές εκτιμούν όμως ότι το πλήγμα θα είναι εξίσου μεγάλο, αν όχι μεγαλύτερο για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και κατ’ επέκταση για την ευρωπαϊκή οικονομία.

Διακυβεύονται τουλάχιστον τα έσοδα ύψους 1,2 τρισ. ευρώ που αναμένεται να αντλήσουν φέτος από τις ΗΠΑ οι μεγάλες ευρωπαϊκές  εταιρείες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομική ανάπτυξη της Γηραιάς Ηπείρου.

Σύμφωνα με τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, την Amundi Asset Management, οι πωλήσεις στις ΗΠΑ αντιπροσωπεύουν κατά μέσον όρο περίπου το 20% του συνολικού κύκλου εργασιών που έχουν αθροιστικά οι ευρωπαϊκές εταιρείες του δείκτη MSCI Europe.

Οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες είναι οι πλέον ευάλωτες στις διαθέσεις του Αμερικανού προέδρου και ειδικότερα οι γερμανικές, καθώς τα περισσότερα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα που εισάγει η υπερδύναμη παράγονται από τους γερμανικούς κολοσσούς BMW, Fiat Chrysler κ.λπ.

Σύμφωνα με σχετική ανάλυση του οίκου Moody’s, αν η Ουάσιγκτον επιβάλει δασμούς 25% στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα, θα μειωθούν τα έσοδα αλλά και το ΑΕΠ της Γερμανίας από 0,2 έως 0,3 εκατοστιαίες μονάδες.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης