Ο διεθνής Τύπος για τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ

Οι ελληνικές βουλευτικές εκλογές, η ιστορική νίκη του Αλέξη Τσίπρα και το ηχηρό μήνυμα που στέλνει η Ελλάδα κατά της λιτότητας βρίσκονται στο επίκεντρο των ξένων μέσων ενημέρωσης.

«Ο ηγέτης της παράταξης της αντί-λιτότητας ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας ορκίστηκε να τελειώσει την πενταετή περίοδο της ταπείνωσης και του πόνου στην Ελλάδα μετά τη νίκη του στις βουλευτικές εκλογές. Μπροστά σε υποστηρικτές του που ζητωκραύγαζαν, ο κ. Τσίπρας δεσμεύτηκε να επαναδιαπραγματευθεί τη συμφωνία της διεθνούς διάσωσης» γράφει το BBC που πρώτο θέμα έχει τις ελληνικές βουλευτικές εκλογές.

«Η Ελλάδα αφήνει πίσω της τη λιτότητα» έχει τίτλο το κεντρικό θέμα του CNN, που αναφέρεται στη χθεσινή εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και τη δέσμευση του Αλέξη Τσίπρα. Όπως σχολιάζει το ρεπορτάζ του αμερικανικού ειδησεογραφικού δικτύου «ο φλογερός ηγέτης της αριστερής παράταξης ΣΥΡΙΖΑ φάνηκε να ετοιμάζεται γι ακόμη μεγαλύτερη μάχη μετά τη νίκη του στις εκλογές της Κυριακής. Τώρα που η παράταξή του κέρδισε την υποστήριξη των ψηφοφόρων, ο Αλέξης Τσίπρας κέρδισε ακόμη μία μάχη μπροστά του: να κάνει ό,τι δεσμεύτηκε στην προεκλογική του καμπάνια και να διαπραγματευθεί τους όρους της ελληνικής διάσωσης». 

Οι New York Times έχουν τίτλο «Οι Έλληνες ψηφίζουν αντίθετα στη λιτότητα, μία μεγάλη αλλαγή» και σχολιάζουν πως «οι Έλληνες απέρριψαν τη σκληρή πολιτική της λιτότητας κι έστειλαν προειδοποίηση στην υπόλοιπη Ευρώπη καθώς ο αριστερός ΣΥΡΙΖΑ κατήγε μία αποφασιστική νίκη στις εθνικές εκλογές, τοποθετώντας τον σκληρό συνομιλητή Αλέξη Τσίπρα ως τον επόμενο πρωθυπουργό τους».

«Η ελληνική ψήφος εγείρει νέα ευρωπαϊκή σύγκρουση» γράφει η Wall Street Journalπου χαρακτηρίζει φάρμακο τη λιτότητα και αποδίδει τη συνταγογράφηση στις φίλες μας ευρωπαϊκές χώρες: «Οι Έλληνες ψηφοφόροι παρέδωσαν την εξουσία στο ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα στις εθνικές εκλογές, μία λαϊκή εξέγερση ενάντια στο σκληρό οικονομικό φάρμακο που η Ελλάδα έχει καταπιεί εδώ και πέντε χρόνια και μία επίπληξη στις φίλες ευρωπαϊκές χώρες που της το έχουν συνταγογραφήσει». 

Το Skynews έχει τίτλο «Η Ελλάδα θα αφήσει πίσω την ‘ταπεινωτική λιτότητα’» σχολιάζοντας στον υπέρτιτλο ότι ο Αλέξης Τσίπρας λέει στους υποστηρικτές του πως η Ελλάδα θα εγκαταλείψει την ‘καταστροφική λιτότητα’ που επιβλήθηκε από τους πιστωτές της.

«Γενιά ΣΥΡΙΖΑ: Το κόμμα σουπερστάρ, με τον Τσίπρα επικεφαλής του, κέρδισε τις ελληνικές εκλογές» έχει τίτλο η Liberation που στο πρωτοσέλιδό της αναφέρεται στις βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα.

Στο ίδιο πνεύμα η επίσης γαλλική Le Figaro έχει τίτλο «Ενάντια στη λιτότητα, η Ελλάδα δίνει την εξουσία στον ΣΥΡΙΖΑ» και σχολιάζει «μετά τη σαφή νίκη του κόμματός του, ο ηγέτης της ριζοσπαστικής αριστεράς Αλέξης Τσίπρας θα κληθεί να σχηματίσει κυβέρνηση τη Δευτέρα». 

Η ισπανική El Pais έχει τίτλο «Ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει τις ελληνικές εκλογές και υπόσχεται να τερματίσει τη λιτότητα», ενώ η ιταλική La Repubblica «Ελλάδα, θρίαμβος Τσίπρα: Η τρόικα είναι παρελθόν» και αναφέρει πως «για την πλειοψηφία του λείπουν δύο έδρες». 

«Ο Τσίπρας θριαμβεύει και ταρακουνά την Ευρώπη» γράφει η Corriere della Sera και συνεχίζει επικαλούμενη δήλωση του Τσίπρα «Δεν υπάρχει πια φόβος. Αρκετά με την τρόικα».

Όσον αφορά στα γερμανικά Μέσα, η Bild έχει τίτλο «ο ευρω-διώκτης Τσίπρας ανακοινώνει ριζική μεταρρύθμιση: Σταματήστε την καταστροφική λιτότητα» κι επίσης αναφέρεται στο γεγονός ότι δεν κέρδισε την απόλυτη πλειοψηφία.

ΤοSpiegel έχει τίτλο «Ο Τσίπρας αξίζει μία ευκαιρία» και σχολιάζει ότι «από τη νίκη του Αλέξη Τσίπρα μπορεί εύκολα να βγει ένα σενάριο τρόμου. Ωστόσο, η επιλογή θα μπορούσε κάλλιστα να μείνει στην ιστορία. Ήταν η ημέρα που οι Έλληνες πήραν επιτέλους τη μοίρα τους στα χέρια τους».

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης