Ο Γκουαϊδό προσφέρει αμνηστία στον Μαδούρο εάν αποχωρήσει ήσυχα

Αμνηστία στον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο και τον στενό του κύκλο είναι διατεθειμένος να εξασφαλίσει ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό, υπό την προϋπόθεση ότι θα παραδώσει την εξουσία και θα συναινέσει σε μία ειρηνική πολιτική μετάβαση.

Σε ένα πολιτικό παιχνίδι με μεγάλο ρίσκο, ο Γκουαϊδό αυτοανακηρύχθηκε την Τετάρτη μεταβατικός πρόεδρος της χώρας υπό την άμεση στήριξη των ΗΠΑ, της Βραζιλίας, του Καναδά και της Κολομβίας, αλλά και την έμμεση της Ευρώπης, η οποία στηρίζει την αποκατάσταση της δημοκρατίας.

Στην πρώτη του συνέντευξη εν μέσω των ραγδαίων εξελίξεων, ο 35χρονος επικεφαλής της αντιπολίτευσης δήλωσε αποφασισμένος να βάλει ένα τέλος στη «δικτατορία» του Μαδούρ, να σταθεροποιήσει τη ρημαγμένη οικονομικά χώρα και να προχωρήσει στη διενέργεια ελεύθερων εκλογών «το συντομότερο δυνατόν».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Γκουαϊδό απευθύνθηκε για μία ακόμη φορά στις ένοπλες δυνάμεις της Βενεζουέλα, στις οποίες επίσης πρόσφερε αμνηστία, να αποκηρύξουν τον αρχηγό τους. Έως σήμερα, ο στρατός της χώρας, διά του υπουργού Άμυνας Βλαδίμιρ Παντρίνο, έχει εκφράσει τη στήριξη του στο καθεστώς.

«Αυτή η αμνηστία, αυτές οι εγγυήσεις τίθενται επί τάπητος για όσους είναι προετοιμασμένοι να σταθούν πλάι στο σύνταγμα, προκειμένου να αποκατασταθεί η δημοκρατική τάξη», τόνισε ο Γκουαϊδό.

«Σε μεταβατικές περιόδους, αυτά τα πράγματα συμβαίνουν», πρόσθεσε  αναφερόμενος σε παλαιότερα παραδείγματα, όπως της Χιλής και της Βενεζουέλας τη δεκαετία του ’70 και του ’50. Σε κάθε περίπτωση, ξεκαθάρισε ο Γκουαϊδό, αμνηστία δεν σημαίνει ούτε ατιμωρησία ούτε λήθη.

Ο Μαδούρο από την πλευρά του δεν φαίνεται ούτε στο ελάχιστο διατεθειμένος να υποχωρήσει σε μία τέτοια προσφορά. «Είμαι έτοιμος για διάλογο, για κατανόηση, για διαπραγματεύσεις, για συμφωνία», δήλωσε την Πέμπτη συνεχίζοντας να εκτοξεύει αντιαμερικανικές κορόνες και να κατηγορεί τον πολιτικό του αντίπαλο ότι δεν είναι παρά ένα πιόνι των ΗΠΑ, με στόχο να καταστρέψει την μπολιβαριανή επανάσταση που κληρονόμησε από τον Ούγκο Τσάβες το 2013.

Σύμφωνα με τον Βενεζουελάνο ιστορικό Μιγκέλα Τίνκερ Σάλας, μία διαπραγματεύσιμη λύση είναι μονόδρομος, προκειμένου να εκτονωθεί μία ολοένα και περισσότερο επικίνδυνη σύγκρουση, η οποία μπορεί να εξελιχθεί σε μεγάλη γεωπολιτική κρίση ανάμεσα στις ΗΠΑ, τη Ρωσία και την Κίνα.

Οι εγγυήσεις ωστόσο, τονίζει ο Σάλας στην «Guardian», πρέπει να δοθούν σε όλους όσοι στηρίζουν τον Μαδούρο – και είναι πολλοί.

«Δεν είναι μόνο εάν θα εξοριστεί ο Μαδούρο. Τι θα γίνει με τους τσαβίστας; Δεν μιλάμε για μερικές εκατοντάδες ανθρώπους. Μιλάμε για εκατοντάδες χιλιάδες που στήριζαν τον Τσάβες και φοβούνται για αντίποινα», επισημαίνει, ο Σάλας.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης