Ο Γερμανός υπ. Υγείας συμμερίζεται την άποψη Τραμπ για μεταρρυθμίσεις στον ΠΟΥ

Ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας Γενς Σπαν αναγνώρισε στη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στην εφημερίδα Financial Times ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει άδικο που επιμένει ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χρειάζεται μεταρρυθμίσεις, ωστόσο πρόσθεσε ότι η συζήτηση γι’ αυτές και η εφαρμογή τους θα πρέπει να γίνουν αφού πρώτα τερματιστεί η κρίση που προκαλεί η πανδημία του κορονοϊού.

Στη συνέντευξή του στο κυριακάτικο φύλλο των FT, ο Σπαν είπε πως ο Τραμπ, ο οποίος απειλεί να αναστείλει μόνιμα την αμερικανική χρηματοδότηση του ΠΟΥ αν η υπηρεσία του ΟΗΕ δεν εφαρμόσει μείζονες μεταρρυθμίσεις, «έχει κάποιο δίκιο». «Πρέπει να διευκρινίσουμε πού ακριβώς πάνε τα χρήματα», εξήγησε, προσθέτοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να επικεντρωθούν στη «διοίκηση και τη διαφάνεια» του Οργανισμού.

Ωστόσο, έσπευσε να συμπληρώσει, η συζήτηση αυτή πρέπει να γίνει αφού τελειώσει πρώτα η πανδημία του κορωνοϊού. «Εν μέσω κρίσης, όταν σβήνεις μια φωτιά, δεν μπορείς να συζητάς για τη μεταρρύθμιση της πυροσβεστικής» σημείωσε.

Ο Σπαν πρόσθεσε ότι θα τον «λυπούσε πολύ» αν έβλεπε τις ΗΠΑ να αποχωρούν από τον ΠΟΥ.

Το όνομα του Σπαν ακούγεται συχνά όταν γίνεται λόγος για τους δυνητικούς διαδόχους της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ. Έχει προσπαθήσει να εξασφαλίσει τη στήριξη της πιο συντηρητικής μερίδας της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) ασκώντας κριτική ιδίως στην υπερβολικά φιλελεύθερη κατ’ αυτόν στάση της Μέρκελ στην προσφυγική κρίση, αξιώνοντας να υιοθετηθεί πολύ σκληρότερη γραμμή.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης