Ο Άσαντ σκέπτεται την παραίτηση. Εκτιμά ότι δεν θα κερδίσει τον εμφύλιο

Συρία

Η αντιπολίτευση κερδίζει την μάχη στην Συρία. Βέβαια την εξοπλίζουν και την κατευθύνουν η Τουρκία, το Κατάρ, η Σ. Αραβία, ακόμα και η Βρετανία που χρησιμοποιεί τις βάσεις της στην Κύπρο για να πληροφορεί τους αντάρτες. Έτσι η κυβέρνηση Άσαντ εμφανίζεται έτοιμη να συζητήσει μια πιθανή παραίτηση του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ, στο πλαίσιο διαπραγματεύσεων με την αντιπολίτευση. Αυτό δήλωσε σήμερα η συριακή κυβέρνηση δια στόματος του αντιπροέδρου της, Κάντρι Τζαμίλ.

«Κατά τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων μπορούμε να εξετάσουμε όλα τα θέματα και είμαστε έτοιμοι να μελετήσουμε ακόμη και αυτό το ζήτημα», είπε ο Τζαμίλ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ.

Ωστόσο, Τζαμίλ διευκρίνισε ότι η ιδέα «μιας παραίτησης ως προϋπόθεση για τη διεξαγωγή διαλόγου σημαίνει ντε φάκτο ότι είναι αδύνατον να ξεκινήσει αυτός ο διάλογος.

Οι ΗΠΑ, οι ευρωπαϊκές χώρες και ο αραβικός κόσμος έχουν καλέσει πολλές φορές τον Άσαντ να παραιτηθεί και η Ουάσινγκτον επανέλαβε αυτήν την προτροπή την Δευτέρα.

Η Μόσχα παραμένει πάντως το πιο ισχυρό στήριγμα του συριακού καθεστώτος και έχει θέσει βέτο τρεις φορές, μαζί με την Κίνα, σε ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που απειλούσε να επιβάλει κυρώσεις στη Δαμασκό.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης