Ο «γεροξεκούτης» Τραμπ και ο «άνθρωπος-πύραυλος» Κιμ ξανά στα μαχαίρια

Με μία νέα φραστική επίθεση απάντησε η Πιονγιάνγκ στις απειλές του Ντόναλντ Τραμπ περί στρατιωτικής δράσης. Η Βόρεια Κορέα επανήλθε στον χαρακτηρισμό του «γεροξεκούτη», που πρώτη φορά είχε χρησιμοποιήσει το 2017, για να καταλήξει σήμερα – έπειτα από ένα συνεχές σκωτσέζικο ντους στις σχέσεις των δύο χωρών – ότι ο Αμερικανός πρόεδρος πάσχει από «άνοια» και μάλλον «έχει υποτροπιάσει».

Ήταν η πρώτη φορά σε διάστημα τουλάχιστον ενός έτους που η Βόρεια Κορέα προέβη σε τέτοιου είδους χαρακτηρισμούς, προσωπικά για τον Ντόναλντ Τραμπ.

Οι δύο άνδρες έκαναν ένα σημαντικό βήμα προσέγγισης με μία πρώτη συνάντηση στη Σιγκαπούρη, το 2018, ενώ μία δεύτερη προσπάθεια τον περασμένο Φεβρουάριο, στο Ανόι, απέβη άκαρπη.

Έκτοτε, οι διαπραγματεύσεις για την αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας παραμένουν σε σημείο μηδέν. Παρά την τελευταία τους συνάντηση, τον περασμένο Ιούνιο, στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη, ανάμεσα στη Βόρεια και τη Νότια Κορέα, η Πιονγιάνγκ επανέλαβε τις δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων μικρής εμβέλειας.

Η Πιονγιάνγκ έχει θέσει την Ουάσιγκτον προθεσμία εντός του έτους για να παρουσιάσει νέες παραχωρήσεις και έχει δηλώσει ότι θα υιοθετήσει έναν «νέο τρόπο» αν αυτό δεν συμβεί.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ωστόσο φαίνεται να απορρίπτει το τελεσίγραφο. Στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, στο Λονδίνο, ο Ντόναλντ Τραμπ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο της στρατιωτικής δράσης εναντίον της Βόρειας Κορέας και χαρακτήρισε ξανά τον ηγέτη της χώρας Κιμ Γιονγκ Ουν «άνθρωπο-πύραυλο».

«Είναι ξεκάθαρο ότι του αρέσει να εκτοξεύει πυραύλους, έτσι δεν είναι; Γι’ αυτό τον αποκαλούσα “άνθρωπο-πύραυλο”», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρο πυροδοτώντας έναν νέο πόλεμο δηλώσεων με την Πιονγιάνγκ.

Αυτό τουλάχιστον τόνισε η υφυπουργός Εξωτερικών Τσόου Σον Χούι, η οποία δήλωσε συγκεκριμένα ότι «εάν οποιαδήποτε γλώσσα και εκφράσεις που τροφοδοτούν την ατμόσφαιρα της σύγκρουσης χρησιμοποιούνται εκ νέου σε μία κρίσιμη στιγμή όπως τώρα, αυτό πρέπει πραγματικά να διαγνωσθεί ως η υποτροπή της άνοιας του γεροξεκούτη».

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης