Ουγγαρία: Το Ινστιτούτο Σόρος εξετάζει αποχώρηση

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ.

Το μέλλον της στην Ουγγαρία εξετάζει η οργάνωση OSF του γεννημένου στη Βουδαπέστη χρηματιστή Τζορτζ Σόρος, μετά τις επιθέσεις που έχει δεχθεί η μη κερδοσκοπική οργάνωση από τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπαν.

Επικριτές της συντηρητικής κυβέρνησης Ορμπαν ανέφεραν ότι ενδεχόμενη αποχώρηση της οργάνωσης OSF από την Ουγγαρία θα αποτελέσει ένα ακόμη βήμα προς την απολυταρχία, καθώς ο πρωθυπουργός κινείται εναντίον μορφωτικών κέντρων και ακτιβιστών.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο μεταφοράς της έδρας του ινστιτούτου από τη Βουδαπέστη στο Βερολίνο, εκπρόσωπος της OSF ανέφερε ότι όλα θα εξαρτηθούν από το νομοσχέδιο για τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, το οποίο αναμένεται να ψηφισθεί από το ουγγρικό Κοινοβούλιο.

«Ο νόμος αυτός θα περιορίσει σημαντικά τις δραστηριότητες των μη κυβερνητικών οργανώσεων στην Ουγγαρία. Εξετάζουμε κάθε επιλογή, ενώ η ασφάλεια του προσωπικού μας στη Βουδαπέστη και η ακεραιότητα του έργου μας αποτελούν τις κύριες προτεραιότητές μας», ανέφερε το ινστιτούτο σε ανακοίνωσή του.

Η κύρια διαφωνία

«Θα με καταλάβετε, ελπίζω, αν σας πω ότι δεν θα κλάψω κιόλας εάν η οργάνωση του Σόρος εγκαταλείψει τη χώρα», είπε χθες μιλώντας σε ραδιοφωνική εκπομπή ο Βίκτορ Ορμπαν, για να προσθέσει ότι η κύρια διαφωνία μεταξύ Σόρος και του ιδίου –το μεταναστευτικό– θα παραμείνει στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος.

Ορμπαν και Σόρος συγκρούσθηκαν δημοσίως τελευταία φορά το 2015, με αφορμή την προσφυγική κρίση, όταν ο πρώτος κατηγόρησε ευθέως τον δισεκατομμυριούχο χρηματιστή ότι επιδιώκει την υποβάθμιση της ευρωπαϊκής πολιτιστικής ταυτότητας, ενώ ο Σόρος, από την πλευρά του, τον χαρακτήρισε αρχηγό μαφιόζικου κράτους.

Το νομοσχέδιο για τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, γνωστό και ως νόμος «Σταματήστε τον Σόρος», αναμένεται να είναι ένα από τα πρώτα που θα ψηφισθούν από τη νέα Βουλή που προέκυψε από τις πρόσφατες εκλογές στην Ουγγαρία.

Ο νόμος επιτρέπει στο υπουργείο Εσωτερικών να θέτει εκτός νόμου μη κυβερνητικές οργανώσεις, οι οποίες υποστηρίζουν τη μετανάστευση και αποτελούν κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι το νομοσχέδιο, το οποίο θα επιβάλει επίσης φόρο 25% στις δωρεές τέτοιων φιλομεταναστευτικών οργανώσεων από το εξωτερικό, θα αποθαρρύνει την παράτυπη μετανάστευση.

Ανησυχίες

Την ανησυχία της εξέφρασε χθες η Ουγγρική Επιτροπή του Ελσίνκι για τα ανθρώπινα δικαιώματα, εκτιμώντας ότι η ψήφιση του νόμου για τις μη κυβερνητικές οργανώσεις αποτελεί «υπαρξιακή απειλή» για την ίδια.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης