Ουάσιγκτον Ποστ: Βαθιά ανησυχία Ομπάμα για πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ

Ομπάμα

Η οικονομική και πολιτική καταστάση σε Ελλάδα, Ισπανία και Ιταλία, προκαλεί την έντονη ανησυχία των Αμερικανών σύμφωνα με δημοσίευμα της «Ουάσιγκτον Ποστ». Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν μπόρεσε να υλοποιήσει, εντός των χρονοδιαγραμμάτων, τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που υποσχέθηκε για την παροχή του σχεδίου διάσωσης, αυξάνοντας τις πιθανότητες να βρεθεί η χώρα εκτός της ευρωζώνης. Οι εκλογές της 17ης Ιουνίου δεν παρέχουν καμιά εγγύηση ότι θα επιτρέψουν τον σχηματισμό κυβέρνησης ικανής να λάβει τα απαιτούμενα μέτρα για την εκταμίευση της βοήθειας από την ΕΕ και το ΔΝΤ, γράφει η εφημερίδα.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η κυβέρνηση Ομπάμα παρακολουθεί με ανησυχία την κατάσταση, καθώς μια διακοπή του προγράμματος στήριξης της Ελλάδας και μια έξοδός της από την ευρωζώνη θα μπορούσε να προκαλέσει ένα κύμα αναταράξεων σε όλη την Ευρώπη ή και σε παγκόσμιο επίπεδο. Εκτιμάται ότι, εάν η Ελλάδα δεν ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της, οι επενδυτές θα χάσουν την εμπιστοσύνη τους και για τις άλλες προβληματικές χώρες, όπως για την Ισπανία και την Ιταλία, υποχρεώνοντάς τες να προσφύγουν σε σχέδια διάσωσης τα οποία αδυνατούν να παράσχουν η Ευρώπη και το ΔΝΤ.

Επίσης, προβάλλεται ο ισχυρισμός ότι τις τελευταίες εβδομάδες η προοπτική εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ μετατρέπεται από ενδεχόμενο σενάριο σε απειλή, την οποία λαμβάνουν πλέον υπόψη τους το ΔΝΤ και η ΕΚΤ. Στις πρόσφατες αναλύσεις του το ΔΝΤ συνυπολογίζει πλέον το κόστος ενδεχόμενης απομάκρυνσης της Ελλάδας από το ευρώ. Επίσης, επισημαίνεται ότι οι αναλυτές θεωρούν ενδεχόμενη επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ στις προσεχείς εκλογές ως τον προάγγελο μιας ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

Οι αναλυτές θεωρούν πως ακόμα και στην περίπτωση σχηματισμού κυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, που διαπραγματεύτηκαν από κοινού το σχέδιο διάσωσης, "δεν σημαίνει τίποτε". Τα δυο αυτά κόμματα ευθύνονται για την καθυστέρηση στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που δημιούργησε σειρά προβλημάτων, καθώς το ΔΝΤ κατέστησε σαφές ότι δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια παραβίασης του χρονοδιαγράμματος.

Σημειωτέον ότι το νέο σχέδιο διάσωσης για την Ελλάδα είχε εγείρει πολλές αντιδράσεις τόσο εντός του Ταμείου όσο και στην Ευρώπη, και κατά συνέπεια μια παραβίαση του προγράμματος δεν μπορεί να εγγυηθεί την απρόσκοπτη ροή χρημάτων, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα της εφημερίδας.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης