Ουάσιγκτον: Δεν αναγνωρίζει τη Συντακτική Συνέλευση της Βενεζουέλας

Στη μη αναγνώριση της νέας εθνικής Συντακτικής Συνέλευσης της Βενεζουέλας προχώρησε και επισήμως η Ουάσιγκτον, η οποία αρνήθηκε να αποδεχθεί το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής.

Η εκπρόσωπος του State Department, στο ίδιο πλαίσιο, χαρακτήρισε τη Συντακτική Συνέλευση ως «ένα νόθο παράγωγο μίας ελαττωματικής διαδικασίας, η οποία σχεδιάστηκε από τη δικτατορία του Μαδούρο για να προωθήσει την επίθεση εναντίον της δημοκρατίας».

Η ίδια, μάλιστα, προχώρησε στην καταγγελία μίας σειράς προβλημάτων, τα οποία διαγνώστηκαν στη διαδικασία της εκλογικής ψηφοφορίας.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα αναγνωρίσουν την Εθνική Συντακτική Συνέλευση» έσπευσε να επαναλάβει.

Η πρώτη σύγκληση της Συνέλευσης είναι προγραμματισμένη για σήμερα, Παρασκευή, με τον πρόεδρο της χώρας, Νικολά Μαδούρο, να σημειώνει ότι η εναρκτήρια συνεδρίαση «θα οργανωθεί με ειρήνη και ηρεμία, ακολουθώντας όλο το αναγκαίο πρωτόκολλο».

Υπό αμφισβήτηση η νομιμότητα των εκλογών

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, τη νομιμότητα του νομοθετικού σώματος έθεσε σε αμφισβήτηση και η ίδια η εταιρεία, η οποία ανέλαβε την οργάνωση και διεξαγωγή της ψηφοφορίας.

«Γνωρίζουμε χωρίς καμιά αμφιβολία πως η συμμετοχή στις πρόσφατες εκλογές για μια Εθνική Συντακτική Συνέλευση χειραγωγήθηκε» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Smartmatic, Αντόνιο Μουχίκα, στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων στο Λονδίνο.

Στο μεταξύ, η γενική εισαγγελέας της λατινοαμερικανικής χώρας διόρισε δύο δικαστές, προκειμένου να διερευνήσουν τις καταγγελίες περί νοθείας.

«Πρόκειται για σεισμό» σχολίασε, από την πλευρά του, ο Χούλιο Μπόρχες, πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης (Κοινοβουλίου) της Βενεζουέλας, μοναδικού νομοθετικού σώματος της χώρας, το οποίο ελέγχεται από την αντιπολίτευση, από τον Ιανουάριο του 2016.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης