Ολλανδία: Αναστέλλει τις πωλήσεις όπλων στην Τουρκία

Την προσωρινή αναστολή στις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία λόγω της στρατιωτικής εισβολής της Άγκυρας στη βορειοανατολική Συρία ανακοίνωσε η Ολλανδία, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Χούχο ντε Γιον να προτρέπει «τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να πράξουν το ίδιο».

«Είμαστε πολύ ανήσυχοι για τις δυνητικές ανθρωπιστικές συνέπειες αυτής της επιχείρησης», η οποία εγείρει τον κίνδυνο να οπισθοδρομήσει «ο αγώνας εναντίον του Ισλαμικού Κράτους» και να απειληθεί «η σταθερότητα της περιοχής», δήλωσε ο Ντε Γιον μετά την εβδομαδιαία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, καθώς ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε βρίσκεται στην Αυστραλία για επίσημη επίσκεψη.

Σύμφωνα με ολλανδικά ΜΜΕ, οι εξαγωγές στρατιωτικού εξοπλισμού στην Τουρκία έφθασαν σε αξία τα 29 εκατομμύρια ευρώ το 2018.

Νωρίτερα χθες, η Σουηδία έκανε γνωστό ότι θα ζητήσει να επιβληθεί εμπάργκο όπλων από την Ε.Ε στην Τουρκία. Η Στοκχόλμη δεν έδωσε καμιά άδεια για την εξαγωγή στρατιωτικού εξοπλισμού στην Τουρκία το 2018 ούτε το 2019.

Μολονότι η τουρκική εισβολή προκάλεσε ανησυχία και οργή σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, δεν διαγράφεται κάποια συμφωνία για την επιβολή κυρώσεων στην Άγκυρα, αναγνώριζαν εκπρόσωποι κρατών μελών της Ε.Ε.

Ωστόσο το ζήτημα θα βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα του συμβουλίου των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ μεθαύριο Δευτέρα στο Λουξεμβούργο, παρόντος του επικεφαλής της ολλανδικής διπλωματίας Στεφ Μπλοκ, ο οποίος ανέβαλε επίσκεψή του στην Ινδία.

Ο Τούρκος πρεσβευτής στην Ολλανδία, που κλήθηκε από τον Μπλοκ μετά την έναρξη της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης, έγινε δεκτός στο ολλανδικό ΥΠΕΞ την Πέμπτη όπου ανταλλάχθηκαν «σκληρά» λόγια, σύμφωνα με την υπουργό Διεθνούς Εμπορίου και Αναπτυξιακής Συνεργασίας της Ολλανδίας, Σίχριντ Κάαχ.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης