Οι ψηφοφόροι προτιμούν τους υποψήφιους με... μπάσα φωνή

Κάλπη

Σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύεται στη βρετανική επιστημονική επιθεώρηση Proceedings of the Royal Society B. οι υποψήφιοι με μπάσα φωνή, είτε πρόκειται για άνδρες, είτε για γυναίκες, προτιμώνται από τους ψηφοφόρους. Για να εκτιμήσουν την επιρροή, που έχει η τονικότητα της φωνής στους ψηφοφόρους, οι Αμερικανοί ερευνητές υπέβαλαν σε μια σειρά από δοκιμασίες τους εθελοντές τους, που ήταν φοιτητές ή απλοί περαστικοί.

Αρχικά οι ερευνητές ηχογράφησαν 17 γυναίκες και 10 άνδρες που απήγγειλαν τη φράση «Σας προτρέπω να με ψηφίσετε τον Νοέμβριο» - μια αναφορά στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές που κατά παράδοση γίνονται τον μήνα αυτό. Στη συνέχεια, τροποποίησαν με ηλεκτρονικά μέσα τις φωνές, δίνοντάς τους πιο μπάσα ή πιο οξεία χροιά. Οι εθελοντές «ψηφοφόροι» άκουγαν κατόπιν τα «ζευγάρια» των φράσεων αυτών και καλούνταν να επιλέξουν ποια από τις δύο φωνές θα επέλεγαν να ψηφίσουν στις εκλογές. Στο 60% των περιπτώσεων, είτε επρόκειτο για γυναικείες είτε για ανδρικές φωνές, οι εθελοντές επέλεγαν την πιο μπάσα φωνή.

Σε ένα παράλληλο πείραμα, οι εθελοντές κλήθηκαν να εκτιμήσουν τα «προσόντα» της φωνής, που άκουγαν, και να δηλώσουν αν ο κάτοχός της τους φαινόταν πιο «ικανός», ή «αποφασιστικός» ή και «αξιόπιστος». Άνδρες και γυναίκες έκριναν ότι οι μπάσες γυναικείες φωνές ανήκουν σε πιο «ικανά άτομα, γεμάτα με «αυτοπεποίθηση». Μόνο όμως οι άνδρες και όχι οι γυναίκες εντόπισαν αυτές τις ιδιότητες στις μπάσες ανδρικές φωνές.

Σύμφωνα με την έρευνα, για τις γυναίκες η τονικότητα της ανδρικής φωνής δεν είναι καθοριστικής σημασίας, ώστε να κρίνουν πόσο ικανός είναι ένας υποψήφιος πρόεδρος. Η θρυλική μπάσα φωνή του Μπάρι Γουάιτ δεν θα αρκούσε επομένως για να εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ.

Πηγή: 
http://molonoti.gr/ με πληροφορίες από Καθημερινή

Δείτε επίσης