Οι Πόρτορικανοί θα ψηφίσουν για πιθανή ένταξη στις ΗΠΑ

Το Πουέρτο Ρίκο είναι Πολιτεία των ΗΠΑ αλλά... συνεργαζόμενη. Για τέταρτη φορά θα γίνει δημοψήφισμα για το αν η ένταξη στις ΗΠΑ θα είναι πλήρης. Στο δημοψήφισμα οι πολίτες θα πρέπει να απαντήσουν στο ερώτημα για το πολιτικό καθεστώς του νησιού τους, για άλλη μια φορά, μετά από τις ψηφοφορίες του 1967, του 1993 και του 1998. Σε όλα αυτά τα δημοψηφίσματα είχε εγκριθεί το καθεστώς της «ελεύθερης πολιτείας, συνδεδεμένης με τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Δύο ερωτήσεις θα τεθούν στους ψηφοφόρους: «Συμφωνείτε να διατηρήσουμε το τρέχον πολιτικό και εδαφικό καθεστώς». Και ανεξάρτητα από το πρώτο ερώτημα: «Αναφέρατε ποια από τις παρακάτω επιλογές προτιμάτε": να γίνουμε Πολιτεία, να ζητήσουμε ανεξαρτησία, ή να είμαστε αυτοκυβέρνητη συνδεδεμένη Πολιτεία".

Σύμφωνα με την τοπική εκλογική επιτροπή, περίπου 2,4 εκατομμύρια Πορτορικανοί έχουν δικαίωμα ψήφου, από έναν συνολικό πληθυσμό 3,7 εκατομμυρίων. Γιατό οι Πορτορικανοί δεν επιθυμούν πλήρη ένταξη; Μα γιατί την έχουν και αυτή! Περίπου 4 εκατομμύρια Πορτορικανοί ζουν στις Ηνωμένες Πολιτείες, κυρίως στο Μαϊάμι και τη Νέα Υόρκη.

Το Πουέρτο Ρίκο (που σημαίνει «πλούσιο λιμάνι"), παραχωρήθηκε από την Ισπανία στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1898.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης