Οι πολιτικοί δεν είχαν ιδέα για τις παράνομες υποκλοπές τηλεφωνημάτων σε ΗΠΑ και Βρετανία

H πολιτική εξουσία δεν γνώριζε τίποτε για τις παρακολουθήσεις πολιτών. Έτσι "έπεσε από τα σύννεφα" όταν η βρετανική εφημερίδα Γκάρντιαν αποκάλυψε το πρόγραμμα “Τεμπόρα” του Λονδίνου, (με βάση τα στοιχεία του Έντουαρντ Σνόουντεν), για υποκλοπή μεγάλου όγκου τηλεφωνικών και διαδικτυακών συνδιαλέξεων από τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες, στοιχεία που κατόπιν μοιράζονταν με τις αντίστοιχες αμερικανικές.

«Έστειλα μια επιστολή στο Βρετανό ΥΠΕΞ Ουίλιαμ Χέιγκ για να του εκφράσω τις ανησυχίες μου και να του ζητήσω εξηγήσεις. Απαίτησα μία πολύ άμεση απάντηση έως τα τέλη της εβδομάδας», ανακοίνωσε η επίτροπος της ΕΕ για θέματα Δικαιοσύνης Βίβιαν Ρέντινγκ, μιλώντας στους δημοσιογράφους. Η Ρέντινγκ εστίασε σε τέσσερα σημεία: «Ποια είναι η έκταση του προγράμματος; Περιορίζεται μόνο σε ατομικές περιπτώσεις; Τα στοιχεία αυτά παρέμειναν εντός της Βρετανίας; Ποιες είναι οι πιθανότητες αποζημίωσης για τους Βρετανούς κι Ευρωπαίους πολίτες;»

Αλλά και η Γερμανίδα υπουργός Δικαιοσύνης σε επιστολή της προς το Βρετανό ομόλογό της Κρίστοφερ Γκρέιλινγκ και την υπουργό Εσωτερικών της Βρετανίας Τερέζα Μέι, διαμηνύει πως το πρόγραμμα “Τεμπόρα” «έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στη Γερμανία» και ζητάει «να μας εξηγήσετε τα νομικά ερείσματα στα οποία εδράζονται τα μέτρα αυτά, εάν ευσταθούν οι υποψίες που προκάλεσαν τη λήψη αυτών των μέτρων, ή εάν αυτά τα δεδομένα υπεκλάπησαν χωρίς απόδειξη της παραμικρής παρανομίας, εάν οι δικαστές μπορούν να επιτρέψουν αυτά τα μέτρα, πως αυτά λειτουργούν συγκεκριμένα, ποια από τα δεδομένα διατηρούνται κι εάν έχουν βρεθεί στο στόχαστρο των μέτρων αυτών Γερμανοί πολίτες».

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης