Οι πανδημίες στην ιστορία: Από την πανώλη στον κορωνoϊό

H διάλεξη του Κώστα Κωστή, Καθηγητή Οικονομικής και Κοινωνικής Ιστορίας στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία πραγματοποιήθηκε σε ζωντανή  αναμετάδοση μέσω διαδικτύου τη Δευτέρα 18 Μαΐου, διατίθεται ελεύθερα  από το  Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος  (ΚΠΙΣΝ) στη διεύθυνση: snfcc.org/lecture και στο κανάλι του ΚΠΙΣΝ στο You Tube.

Δύσκολα θα μπορούσε να αμφισβητήσει κανείς τη σημασία που είχαν για την ανθρώπινη ιστορία οι μεγάλες επιδημίες ή πανδημίες. Τον 14ο αιώνα, η σημαντικότερη ίσως πανδημία που έχει καταγραφεί ποτέ, η βουβωνική πανώλη, γνωστή και ως «μαύρος θάνατος», σκοτώνει το ένα τρίτο -και κατ’ άλλους το μισό- του πληθυσμού της Ευρώπης, οδηγώντας σε βαθύτατες κοινωνικές και οικονομικές αλλαγές.

Για την ισπανική γρίπη, το 1918, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για σχεδόν 20 εκατομμύρια θύματα. Η σημερινή πανδημία του κορωνοϊού προκαλεί πολύ σημαντικές κοινωνικές και οικονομικές αναταράξεις και ανακατατάξεις. Οι μεγάλες επιδημίες φαίνεται να έχουν σημαδέψει την ανθρώπινη ιστορία.

Σε ποια έκταση, όμως, ισχύει πραγματικά κάτι τέτοιο; Πώς μπορούμε να μελετήσουμε ιστορικά το επιδημικό φαινόμενο, τις επιπτώσεις του στον άνθρωπο και να κατανοήσουμε τις αντιδράσεις του ανθρώπου απέναντί του;

Ποιες είναι οι επιδράσεις που μπορεί να ασκήσει στην οικονομία, την κοινωνία αλλά και την πολιτική ζωή ενός τόπου, μιας χώρας; Αυτά είναι κάποια από τα ερωτήματα στα οποία επιχείρησε να δώσει απαντήσεις η ομιλία του Κώστα Κωστή.

https://www.youtube.com/watch?v=F4BI8j-cjTs

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης