Οι ισπανικές Τράπεζες αφού χρηματοδοτήθηκαν με 40 δισ. ευρώ, κατάσχεσαν πέρυσι 50.000 σπίτια

Οι ισπανικές τράπεζες κατάσχεσαν πάνω από 50.000 κατοικίες το 2013, δηλαδή 11,1% περισσότερες απ' όσες το 2012. Οι υπερχρεωμένοι ιδιοκτήτες υποχρεώθηκαν να παραδώσουν τα κλειδιά των σπιτιών τους για να εξοφλήσουν τα χρέη τους.

Η Ισπανία επλήγη διπλά το 2008. Και από την οικονομική κρίση και από το σκάσιμο της φούσκας στην αγορά ακινήτων της. Από πέρυσι, η κεντρική τράπεζα άρχισε να δημοσιεύει στατιστικές για τις κατασχέσεις κατοικιών βασιζόμενη αρχικά σε μια δική της έρευνα μεταξύ των τραπεζών, πριν τις υποχρεώσει να ανακοινώνουν τακτικά οι ίδιες αυτά τα δεδομένα.

Οι ισπανικές τράπεζες, ενώ έλαβαν το 2012 ευρωπαϊκή βοήθεια άνω των 40 δισ. ευρώ, κατάσχεσαν 49.694 κατοικίες το 2013. Η μεγάλη πλειονότητα (38.961) ήταν πρώτες κατοικίες, σε αντίθεση με τις δευτερεύουσες κατοικίες ή εκείνες που προορίζονται για ενοικίαση.

Σε ένα μέρος των περιπτώσεων (21.521), τα κλειδιά παραδόθηκαν εθελοντικά, κυρίως μέσω της διαδικασίας που σου επιτρέπει να παραχωρήσεις στην τράπεζα την κατοικία σου για να εξοφλήσεις τα χρέη σου.

Οι εξώσεις υπερχρεωμένων ιδιοκτητών και ενοικιαστών έχουν προκαλέσει τα τελευταία χρόνια αγανάκτηση στην Ισπανία, η οποία έχει ενταθεί από πολλές αυτοκτονίες ανθρώπων που τους πέταξαν στο δρόμο. Ενώσεις πολιτών έχουν εξάλλου κινητοποιηθεί για να εμποδίσουν αυτές τις διαδικασίες.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης