Οι δημοσιογράφοι που παγιδεύτηκαν στην Χομς, επιστρέφουν στη Γαλλία

Ασθενοφόρο με τους γάλλου δημοσιογράφους

Οι δημοσιογράφοι Εντίτ Μπουβιέ και Γουίλιαμ Ντάνιελς, οι οποίοι είχαν παγιδευτεί στην πόλη Χομς της Συρίας και τώρα βρίσκονται σε νοσοκομείο της Βηρυτού, αναμένονται στο Παρίσι νωρίς το βράδυ, μόλις οι γιατροί δώσουν το πράσινο φως, ανακοινώθηκε από το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Είναι οι γιατροί που θα δώσουν το πράσινο φως για την αναχώρηση», τόνισε ο Μπερνάρ Βαλερό, εκπρόσωπος του υπουργείου.

Ο ίδιος δεν ήθελε να διευκρινίσει σε ποιο αεροδρόμιο θα φτάσουν, ούτε αν θα τους υποδεχτούν μέλη των μέσων ενημέρωσης. «Αν θα υπάρξουν δημοσιογράφοι, θα το αποφασίσουν εκείνοι», προσθεσε ο Βαλερό.

Στο μεταξύ, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ κατήγγειλε την έλλειψη συνεργασίας από την πλευρά των αρχών της Δαμασκού στην οργάνωση της μεταφοράς από την Συρία των δύο Γάλλων δημοσιογράφων, που από το βράδυ της Πέμπτης βρίσκονται στο Λίβανο.

«Οι συριακές αρχές δεν δέχτηκαν το αίτημα μας να μεταβεί ο Γάλλος πρεσβευτής στην Χομς για να έρθει σε επαφή με την Ερυθρά Ημισέληνο και τον Ερυθρό Σταυρό ώστε να υπάρχουν όλες οι εγγυήσεις για την ασφάλεια της Εντίτ Μπουβιέ και του Γουίλιαμ Ντάνιελς», τόνισε ο Ζιπέ από το Μπορντό.

Ο Ζιπέ επιβεβαίωσε πως η δημοσιογράφος είναι «σε καλή κατάσταση παρά το κάταγμα που έχει υποστεί» και πως η πρεσβεία της Γαλλίας στην Βηρυτό έχει αναλάβει την επιχείρηση επαναπατρισμού των δημοσιογράφων.

Σε ερώτηση για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Συρία, ο Ζιπέ εξέφρασε τη λύπη του επειδή το «καθεστώς (της Δαμασκού) επιμένει στο δρόμο της καταστολής».

«Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες για να το απομονώσουμε (το καθεστώς) και για να αποφύγουμε τη σφαγή», κατέληξε.

Πηγή: 
http://molonoti.gr/ με πληροφορίες από Καθημερινή

Δείτε επίσης