Οι... ατζαμήδες που κατέστρεψαν σημαντικά έργα τέχνης

Εν αρχή ην… ο αγνώστου ταυτότητας 12χρονος απρόσεκτος από την Ταϊβάν που έβαλε στο στόχαστρο του τον πίνακα «Άνθη», τον οποίο είχε φιλοτεχνήσει ο ιταλός Πάολο Πορπόρα (μέσα 17ου αιώνα).

Πριν λίγες ημέρες ο 12χρονος μαθητής είχε επισκεφτεί μαζί με συμμαθητές του την Εθνική Πινακοθήκη στην Ταϊπέι, προκειμένου να δουν από κοντά την έκθεση «Λεονάρντο: εικόνες μια μεγαλοφυΐας» με κεντρικό θέμα τον Λεονάρντο ντα Βίντσι.

Ανάμεσα στα συνολικά 55 εκθέματα ήταν και ο συγκεκριμένος πίνακας του Πορπόρα, αξίας 1.3 εκατ. ευρώ. Το αγόρι σκόνταψε και στην προσπάθεια του να κρατηθεί από τον τοίχο και να μην πέσει, έβαλε όλο του το χέρι μέσα στον πίνακα.

Δείτε το σκίσιμο που προκάλεσε στην επιφάνεια:

Ο πίνακας, που είναι ασφαλισμένος, δόθηκε στη συνέχεια στα έμπειρα χέρια του  συντηρητή έργων τέχνης Λέο Τσάι, ο οποίος κατάφερε και τον επανέφερε στην αρχική του κατάσταση.

Όπως τόνισε η διεύθυνση της Πινακοθήκης, δεν πρόκειται να κινηθεί νομικά εναντίον του μαθητή και της οικογένειας του.

Το 2006 ήταν η χρονιά που πολλοί φιλότεχνοι ανά τον κόσμο τραβούσαν τα μαλλιά τους με τα δυο περιστατικά που αφορούσαν σε καταστροφές έργων τέχνης από καθαρή απροσεξία.

Στο συμβάν που έμεινε γνωστό ως «Ο Αγκώνας των 40 Εκατομμυρίων Δολαρίων», δράστης ήταν ο αμερικανός πολυεκατομμυριούχος Στιβ Γουίν και «θύμα» ο πίνακας «Το όνειρο» (1932), του Πάμπλο Πικάσο, στον οποίο απεικονίζεται η ερωμένη του Μαρί-Τερέζ Γουόλτερ.

Αφού άλλαξε πολλές φορές χέρια, αγοράστηκε το 2001 για 52 εκατομμύρια ευρώ από τον μεγιστάνα των καζίνο Στιβ Γουίν, ο οποίος κρέμασε τον πίνακα στο γραφείο του στο Λας Βέγκας.

Ο Γουίν όμως αποφάσισε να τον πουλήσει.

Ένα βράδυ του 2006 και ενώ τον επιδείκνυε στους φίλους του για μια τελευταία φορά, με μια αδέξια κίνηση του αγκώνα του –κι εξαιτίας της κακής του όρασης- άνοιξε στον πίνακα μια τρύπα δεκαπέντε εκατοστών.

Η εκτιμώμενη ζημιά ήταν 40 εκατ. δολάρια (35 εκατ. ευρώ), εξού και ο χαρακτηρισμός «Ο Αγκώνας των 40 Εκατομμυρίων Δολαρίων».

Ο πίνακας επιδιορθώθηκε τελικά -αν και η διαδικασία αυτή κόστισε πολύ περισσότερο, κάπου 80.000 ευρώ- και ο Γουίν τον κράτησε άλλα επτά χρόνια και τελικά τον πούλησε το 2013 στον Στίβεν Α. Κοέν, ιδιοκτήτη της SAC Capital Advisors LP, για 135 εκατομμύρια ευρώ.

Τον Ιανουάριο του 2006 έγινε μια δεύτερη καταστροφή με θύτη έναν ατσούμπαλο Βρετανό φιλότεχνο.

Τρία πανάκριβα κινεζικά βάζα Κινγκ, ηλικίας 300 ετών, έγιναν θρύψαλα όταν ένας επισκέπτης παραπάτησε και προσγειώθηκε πάνω σε μερικά από τα πιο περίοπτα εκθέματα του Μουσείου Φιτζγουίλιαμ στη πόλη του Κέιμπριτζ.

Τα κατεστραμμένα βάζα, που χρονολογούνται στην εποχή του αυτοκράτορα Κανγκζί, στα τέλη του 17ου αιώνα ή τις αρχές του 18ου, και είχαν δωρηθεί στο μουσείο το 1948, παρέμεναν εδώ και 30 χρόνια στο περβάζι ενός παράθυρου.

Μέχρι που βρέθηκε ένας επισκέπτης που από μια αλληλουχία ατυχιών -πάτησε τα κορδόνια των παπουτσιών του και κατόπιν κατρακύλησε πάνω στην κουπαστή της σκάλας- θρυμμάτισε τα βάζα.

«Ο άνδρας προσγειώθηκε πάνω στα βάζα και αυτά θρυμματίστηκαν σε εκατομμύρια κομμάτια» ανέφερε ο Στιβ Μπάξτερ, ένας αυτόπτης μάρτυρας.

Τελικά, η συντηρήτρια έργων τέχνης Πένι Μπένταλ κατάφερε να συγκολλήσει τα τρία βάζα, συνολικής αξίας 650.000 ευρώ.

Τέλος, πριν μερικές ημέρες, το Μουσείο του Ισραήλ που εδρεύει στην Ιερουσαλήμ είδε να καταστρέφεται ένα από τα σημαντικότερα εκθέματα του, όταν ένα μικρό κορίτσι έσπασε κατά λάθος έναν ανυπολόγιστης αρχαιολογικής αξίας ρωμαϊκό κάνθαρο ηλικίας 2.000 ετών.

Ο κάνθαρος, που χρονολογείται από τον 1ο αιώνα μ.Χ., εκτίθετο μέσα σε μια γυάλινη προθήκη, την οποία η νεαρή κοπέλα έσπρωξε με αποτέλεσμα το έκθεμα να φύγει από τη βάση του και να σπάσει.

Όπως είπαν ωστόσο οι υπεύθυνοι του μουσείου στην ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, οι εργασίες αποκατάστασης του έργου ήταν τόσο καλές, ώστε ο κάνθαρος μοιάζει σε… καλύτερη κατάσταση απ’ ότι πριν.

Το γυάλινο δοχείο είχε δωρηθεί στο μουσείο από τους συλλέκτες Ρόμπερτ και Ρενέ Μπέλφερ, που το είχαν στη συλλογή τους μέχρι πρότινος.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης