Οι «27» υπέγραψαν τη συμφωνία της ιστορικής αποχώρησης

Έπειτα από σκληρές διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν πριν από 19 μήνες, η συμφωνία για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 29 Μαρτίου 2019 ολοκληρώθηκε χθες στις Βρυξέλλες με την επικύρωσή της από τους 27 Ευρωπαίους ηγέτες.

Η «σκυτάλη» τώρα περνά στο βρετανικό Κοινοβούλιο, το οποίο θα κληθεί με τη σειρά του να την επικυρώσει, κάτι που αυτή τη στιγμή δεν θεωρείται εξασφαλισμένο. Κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, όπως οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, και της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τηρουμένης της πολυπλοκότητας του εγχειρήματος, χαρακτήρισαν τη συμφωνία ως την καλύτερη δυνατή για τις δύο πλευρές.

Η χθεσινή μέρα είναι ιστορική γιατί μια μεγάλη χώρα αποχωρεί από την Ε.Ε., η οποία μικραίνει σε πληθυσμό, σε πολιτική επιρροή, αλλά και στην οικονομία. Ωστόσο, με δεδομένο ότι αυτή είναι η βούληση που εξέφρασε ο βρετανικός λαός, το ζητούμενο είναι η έξοδος να γίνει με συντεταγμένο τρόπο, ώστε να μην υπάρξει χάος και αυτό φαίνεται ότι επιτυγχάνεται.

Στο ερώτημα τι θα γίνει εάν οι Βρετανοί βουλευτές την απορρίψουν, κανένας Ευρωπαίος δεν θέλησε να απαντήσει, ωστόσο προειδοποίησαν ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καλύτερη συμφωνία εάν ανοίξει εκ νέου η διαπραγμάτευση.

Χθες οι «27» υπέγραψαν τη συμφωνία για την έξοδο και μια 26σέλιδη πολιτική δήλωση, η οποία καθορίζει το περίγραμμα της μελλοντικής σχέσης μεταξύ των δύο πλευρών.

Το ίδιο αναμένεται να κάνει και η Ευρωβουλή τον Φεβρουάριο ή το αργότερο τον Μάρτιο, αφού προηγουμένως περάσει από το βρετανικό Κοινοβούλιο.

Το Ηνωμένο Βασίλειο από τις 30 Μαρτίου 2019, με την έξοδο, ουσιαστικά γίνεται τρίτη χώρα. Ωστόσο, για να προετοιμαστεί καλύτερα για την επόμενη μέρα συμφωνήθηκε μια μεταβατική περίοδος μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020, κατά τη διάρκεια της οποίας θα έχει πλήρη πρόσβαση στην ενιαία αγορά, θα συνεισφέρει στον κοινοτικό προϋπολογισμό, αλλά δεν θα έχει δικαίωμα συμμετοχής στη λήψη των αποφάσεων στην Ε.Ε. Η μεταβατική περίοδος μπορεί να παραταθεί για άλλα δύο χρόνια, μέχρι το τέλος του 2022, εάν κριθεί αναγκαίο.

Στη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου οι Βρυξέλλες και το Λονδίνο θα διαπραγματευθούν τις μελλοντικές σχέσεις τους, οι οποίες όπως όλα δείχνουν θα περιοριστούν σε μια ευρεία εμπορική συμφωνία, η οποία, όμως, δεν θα φτάνει μέχρι την πλήρη συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου στην ενιαία αγορά ή έστω μια τελωνειακή ένωση.

Ενδεικτικά θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Τουρκία με την τελωνειακή ένωση θα έχει μια πιο προωθημένη συμφωνία με τους Ευρωπαίους από αυτή του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σχετικά με τις επιπτώσεις είναι προφανές ότι θα υπάρξουν και για τις δύο πλευρές, πρωτίστως όμως για τους Βρετανούς, και θα είναι τόσο πολιτικές όσο και οικονομικές. 

Πλήγμα για το Σίτι

Είναι προφανές ότι θα πληγεί περισσότερο το city του Λονδίνου, αλλά και οι Βρετανοί αγρότες. Επίσης πολλές πολυεθνικές επιχειρήσεις θα υποχρεωθούν να μεταφέρουν ένα μέρος των δραστηριοτήτων τους σε άλλα κράτη-μέλη. Αβεβαιότητα υπάρχει και για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που εξάγουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. 

Ωστόσο, σε γενικές γραμμές οι «27» έχουν λόγους να είναι ικανοποιημένοι, αφού επιδεικνύοντας μια εξαιρετική ενότητα στις διαπραγματεύσεις πέτυχαν να ικανοποιήσουν και τους τρεις βασικούς στόχους, που είχαν θέση από την αρχή.

Ειδικότερα, πέτυχαν: τη διασφάλιση των Ευρωπαίων, που ζουν και εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, την κάλυψη από τους Βρετανούς του κόστους της εξόδου, το οποίο αναμένεται να φτάσει τουλάχιστον σε 45 δισεκατομμύρια ευρώ και η διασφάλιση ανοικτών συνόρων μεταξύ της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης